Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Gradsko vijeće Grada Pleternice: Najviše rasprave o Devetnicama i što je rekao biskup

Usvojeno je polugodišnje izvješće gradonačelnice te izvršenje proračuna za prvu polovicu godine

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1943

Gradsko vijeće Grada Pleternice prihvatilo je sinoć sve što se našlo na dnevnom redu 14. sjednice u ovom sazivu. Gradonačelnice Antonije Jozić iz opravdanih razloga nije bilo, pa je vijećnicima pojašnjenja i odgovore na pitanja davao zamjenik Domagoj Katić i predstavnici upravnih odjela.

Krenulo je s vijećničkim pitanjima. Vladu Milkovića (HDSSB) zanimalo je s koliko je novčanih sredstava ove godine Grad pomogao pleterničku župu te koliko je dao za proslavu desete obljetnice Svetišta Gospe od Suza.

„Taj podatak će te dobiti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, ja ga sad u ovom trenutku nemam“, rekao je zamjenik Katić. Ipak, ovoj temi vratili su se kod obračuna proračuna. Milkovića je također zanimalo što se planira poduzeti po pitanju iseljavanja mladih građana s područja Grada Pleternice.

„Grad ne može otvarati radna mjesta i tvornice, mi to i ne smijemo raditi. Mi stvaramo uvjete za rast i razvoj gospodarstva. Svaku sjednicu Gradskog vijeća vam to govorimo… Kompletno smo opremili Industrijsku zonu – komunalnu infrastrukturu, ceste, nogostupe, investitorima nudimo mala, srednja i velika zemljišta. Iseljavanje nije problem Grada Pleternice nego Republike Hrvatske, može ga riješiti samo Vlada, koja nažalost nema sluha ni za mlade ni za obitelji srednjih godina“, odgovorio je zamjenik Katić.

Vijećnik Zvonko Čorak (HSU) zatražio je da mu se daju na uvid okončane situacije oko izgradnje nove zgrade Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici i zanimalo ga je tko je kupac kojemu je odobrena prodaja zemljišta u Industrijskoj zoni od četiri eura po kvadratu.

„Po pitanju knjižnice, u to vrijeme nisam bio na ovom radnom mjestu. Moram provjeriti o čemu se radi pa ćete na sljedećoj sjednici dobiti odgovor. Zemljište još uvijek nije prodano, na zahtjev osobe zbog koje je to zemljište na prodaju“, pojašnjava Katić.

Nakon vijećničkih pitanja, zamjenik je predstavio Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnice Jozić. Vijećnika Čorka zanimalo je zašto u izvješću nije spomenuto pokretanje projekta obnove Doma umirovljenika. „Obećanja su bila velika, trebalo se u šestom mjesecu početi raditi“, podsjetio je Čorak. Zamjenik Katić odgovara da je projekt odobren, sredstva su predviđena i bit će prikazano u izvješću za drugi dio godine.

 „U proračunu vidim izradu projekte dokumentacije za Gradsku tržnicu. Od 2011. godine milijun kuna uloženo je u tržnicu. Kud su ti novci otišli?“, pitao je vijećnik Mato Grgić (SDP).

„Zatražite pismeni odgovor“, rekao je Katić i dodao da će projektnu dokumentaciju za tržnicu napraviti. „Međutim, čekat ćemo natječaje i sredstva s kojima to možemo raditi. U samostalne investicije te vrijednosti ne možemo ići“. Izvješće gradonačelnice na kraju je prihvaćeno bez glasova protiv, pa se prešlo na Odluku o izvršenju proračuna Grada Pleternice za prvo polugodište.

Vijećnik Milković vratio se na temu financiranja desete obljetnice proglašenja Svetišta, jer u izvješću proračuna za prvo polugodište nema ništa.

„Ovo je izvješće za prvih šest mjeseci, a Devetnice su bile u kolovozu. Je li se što dalo župi, doznat će u idućem izvješću“ rekao je Katić.

Na njegov odgovor nadovezao se vijećnik Grgić: „Nisu dali ni u kolovozu, jer je biskup na misi prozvao Grad da nije ništa dao.“

Predsjednik Gradskog vijeća Marijan Aladrović je drukčije čuo biskupa. „Rekao je da će se vjerojatno i Grad Pleternica uključiti, 'jer imaju i oni koristi od nas' „.

Zamjenik Katić napominje da kao Grad svake godine dobar dio dana prije i poslije Devetnica sve zaposlenike daju na raspolaganje župi i biskupiji. „Grad je već sutradan bio uredan kao da se ništa nije ni događalo. To je naša pomoć, a i kao Grad ćemo naći sredstva kako bi pomogli izgradnju župne crkve.“

 „Grad Pleternica je i previše dao za ove misije. Od jutra do mraka su svi bili na raspolaganju. To je silna lova, kad to pretvorimo u novce onda vidimo koliko smo dali. Ja to nikad ne bi dao. Za vrijeme rane misu preko trideset ljudi bilo je angažirano. Skidam im kapu što se nitko nije bunio, što nitko nije rekao 'Pope, radi ti'“, pohvalio ih je vijećnik Čorak.

Vijećnik Franjo Lucić kaže da angažman Grada vide oni koji dolaze van Pleternice. “Daju nam sve pohvale na račun organizacije, koju odrađujemo već petnaest godina. Snosimo troškove sanitarnih čvorova, smještaja, prehrane i svega što se događa na 'brdu'. U samo 45 minuta izađe 25 tisuća ljudi, petnaest godina bez ijedne nesreće“. Izvještaj je prihvaćen, a protiv su bila dva vijećnika HDSSB-a.

 Gradsko vijeće donijelo je novu Odluku o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Grada Pleternice, kojom se kazna poveća sa simboličnih 200 kuna na 5000 kuna za pravne osobe, 2500 kuna za obrtnike te za fizičke osobe 1000 kuna. Grad Pleternica može naplatiti kaznu, no ne smije ući u posjed i pokositi ambroziju, što je zasmetalo sve vijećnike, jer se kaznom ne rješava problem.

Gradsko vijeće je prihvatilo i odluke i zaključke oko Plana gospodarenja otpadom, nove izmjene i dopune Prostornog plana Grada Pleternice te još nekoliko različitih odluka.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?