Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Ronko: U ovom gradu na djelu je "divlji zapad"

Ronko: U ovom gradu na djelu je "divlji zapad"

Izmještanje spomenika, rušenje topola i parkirališta bez građevinske dozvole, bile su teme današnje tiskovne konferencije SDP-a.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1539

- Današnja tiskovna konferencija sazvana je kako bi se građanima ukazalo, a institucije potaklo da rade svoj posao jer u ovom gradu na djelu je divlji zapad - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Županijske organizacije SDP Zdravko Ronko.  - Izmještati spomenike u zrak poput artefakata drevne Palmire, bana s Jelačić placa u podrum, glave svetaca s Kužnog pila u Orljavu ili pak bistu dr. Andrije Štampara s javne površine u zatvoreni prostor, mogu činiti samo vandali - smatra Ronko.


00:27 Ronko o spomenicima

Rekao je Ronko i podsjetio kako je za vrijeme njegovog mandata postavljeno 16 novih spomenika, a obnovljeno u potpunosti, ili uz snažno prisustvo, još njih 40-ak.

SDP-ovci su se oglasili i zbog rušenja deset stoljetnih topola uz nasip korita Orljave. - Učinila je to gradska uprava po nazovi Povjerenstvu za hortikulturu i uređenje zelenih površina, koje je, po nalogu utvrdilo da su topole stare, bolesne i nestabilne, a što zasigurno nije točno jer je razlog rušenja sasvim druge prirode – rekao je član SDP-a, Vicko Njavro.  Podsjeća kako je svakome poznato da su parcele uz vodotoke u vlasništvu RH, kako je drvna masa na tim parcelama također državno vlasništvo i kako tom drvnom masom isključivo i jedino upravljaju Hrvatske šume, a ne grad Požega ili povjerenstva.

- No, oni koji trenutno upravljaju ovim našim gradom ne prežu, ne samo rušiti državnu imovinu, nego ju i otuđiti tako da joj se gubi svaki trag. Jednostavno razvučena je državnu imovina, a riječ je o 50m3 kvalitetne topole.


00:14 NJavro o topolama

Rekao je Njavro, a Ronko dodao, kako se gradska uprava prema imovini odnosi kao da je Alaj - begova slama. - Da ne bi bilo nekakvih nejasnoća, mi podržavamo izgradnju šetnice uz Orljavu od strane Hrvatskih voda, jer je to nastavak našeg projekta iz 2012. godine, no na jedan normalan i zakonit način – rekao je Ronko.

O izvođenju građevinskih radova protivno zakonu, odnosno izgradnji parkirališta bez građevinske dozvole, čime je oštećen gradski proračun za 700 tisuća kuna, osvrnula se gradska vijećnica HNS-a Tamara Puač.

- Ne znam bi li rekla da sam jako sretna ili vrlo nesretna što danas sjedim ovdje i opet moram reći, nažalost bili smo u pravu. Ako se vratimo na moj dopis prema Ministarstvu graditeljstva gdje nas je između ostalog zanimalo kako se radi parking bez građevinske dozvole, bili smo smiješni, antiprotivni mladoj i nadasve stručnoj ekipi koja vodi Grad. Ne, nismo, samo smo pitali, jer se zalažemo za legitimitet trošenja proračunskom novca i u tom segmentu poštivanje svih zakona koji jednako trebaju vrijediti za sve građane.
No nažalost, ta mlada i nadasve stručna ekipa ispala je nestručna, neodgovorna i, usudila bih se reći bahata, postavljajući se iznad zakona. Riječ je o svojedobno bombastično najavljivanim novim parkiralištima kod kuglane i Sportskog rekreacijskog centra.


00:42 Puač o prakiralištima

Puač kaže kako je Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, odnosno građevinski inspektor Andrija Stanković, po službenoj dužnosti utvrdio kako je parkiralište u Osječkoj ulici bb, kod kuglane, izgrađeno bez ishođene građevinske dozvole, te je rješenjem od 30. srpnja 2015. naređeno Gradu Požegi da u roku od 150 dana ukloni izgrađeno parkiralište, a ako to ne učini Rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege. Ista situacija je i s parkiralištem u Ulici Milke Trnine bb na Sportsko-rekreacijskom centru, a koje je izgrađeno u zoni u kojoj nije dozvoljena gradnja. Na ova rješenja ne postoji mogućnost žalbe već samo mogućnost tužbe, pa je Grad pokrenuo Upravni spor i podnio zahtjev za odgodu izvršenja do okončanja sudskog postupka, te tako produžio sebi suočavanjem s istinom i građanima – kaže Puač i pita, tko će odgovarati za preko nekoliko stotina tisuća bačenih hrvatskih kuna, jer se nešto lomilo preko koljena i jer je netko zanemario pravila struke.

- Mogu samo konstatirati da se nadasve mlada i stručna ekipa predvođena gradonačelnikom Neferovićem ispraksala u nepoštivanju zakona i propisa kao i vrijeđanju i omalovažavanju svih neistomišljenika – zaključila je Puač.


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?