Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

(FOTO/VIDEO) "Imali smo 36 obrtnika, 6 trgovina i 5 gostionica. Gdje smo sada?"

Priče iz Ruševa 2.dio

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 1954

"Ruševo je  imalo do 1.200 stanovnika i bilo je središte općine, sad nas ima oko 300", kaže Drago Mijo Krajtner naš vodič kroz Ruševo u drugom dijelu naše priče u kojem ćemo se baviti propasti ovog kraja. Od 1945. godine je krenuo masovni egzodus ljudi iz tog kraja jer su se mnogi našli na krivoj strani u 2. svjetskom ratu. Nakon Domovinskog rata se ništa ne mijenja, ove godine se nije upisao ni jedan prvačić područnu školu.- Nitko nije napisao ništa o Ruševu. Pleternica je nekoć bila jednako razvijena. Gdje je ona danas, a gdje je moje selo? Nigdje. Imalo je 36 zanatskih radionica i obrtnika. Prerađivalo se voće i povrće, imali smo brijače, kolare, stolare. Bilo je šest prodavaonica i pet gostionica. Danas imamo jednu prodavaonicu. To je bilo 1939.godine. Naljutilo me što nitko nije napisao ništa o tome. Javila se jedna pobuda u meni i iz inata sam napravio tu knjižicu - opsuje nam kako je nastao Turističko povijesni vodič koji je napisao o svom selu prije 20-ak godina.- Htio sam da barem nešto izdam o selu i njegovoj povijesti. Ovo je zgrada nekadašnje Općine Ruševo, pa sam pisao o vatrogastvu. Biskup Đuro Kokša mije rekao vi nemate ni himne i onda sam i nju napisao. Našao sam i jedini dio povijesnog grba Općine Ruševo, odnosno "zvijezdu Danicu", ostatak sam morao izmisliti. Nađen je kad je jedan čovjek rušio kuću i na tavanu našao list seoskog glasila s pečatom poglavarstva Općine - priča nam i pokazuje Drago Mijo kako je pronađen grb Općine koja je obuhvaćala Ruševo, Sovski dol, Veliki i Mali Bilač, Dobrogošće, Migalovci, Radno Polje, Djedina Rijeka, Tulnici, Mihaljevci i Kalinić.Priča nam tad Krajtner o Biskupu Đuri Kokši, poznatom kao veliko ljubitelju umjetnosti i rektoru Zavoda sv. Jeronima u Rimu, odnosno priču o nesuđenim ruševačkim muzejom.- Biskup Kokša je preko priča zavolio Ruševo i dolazio je kod nas. Prijateljevali smo s njime. Ovo vam je znanstvena fantastika. U zgradi Općine Ruševo smo htjeli napraviti muzej. On je imao veliko bogatstvo iz Rima koje je dobio u vidu milodara. Rekao nam je "Napravite muzej i ja ću vam dati bogatstvo. Iz Županije sam dobio 50.000 kuna i počeo uređivati i neki lobi u to vrijeme istjera me iz te zgrade. Ona sad propada, a da sam to sve stigao napraviti imali bi i muzej. Biskup je bio pametniji od svih nas u to vrijeme - kaže Krajtner pa nam pokazuje jedne do druge propadajuće zgrade nekadašnje općine, zadruge, ambulante... 

Potom nam na kraju pokazuje svoju okućnicu koja je puka suprotnost  ruševačkim ruševinama. Dojam da vrijeme ide u suprotnom smjeru u dijelu naše županije je još jači.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?