Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Školsko zvono: Počela je nova školska godina

Školsko zvono: Počela je nova školska godina

11.09.2015.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1107

Prvašiće u požeškim gradskim školama prvi dan nastave, posjetili su gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić te im uručili simbolične poklone, kako bi u veselijem ozračju doživjeli prvi dolazak u školu. Na ovaj način želja je naglasiti koliko je važno da se broj učenika koji sada imamo u prvim razredima, pokuša povećati u idućim godinama – rekao je gradonačelnik Neferović.

Prvi dan nastave u sve tri gradske osnovne škole kojima je Grad osnivač željeli smo za 240 prvašića, obilježiti njihov prvi dan u školi posjetom i simboličnim poklonima kako bi djeca u jednom veselijem ozračju lakše doživjela prvi dolazak u školu. Na ovaj način želimo istaknuti i koliko je važno da se ovaj broj učenika koji sada imamo u prvim razredima, pokuša povećati. Sigurno da su potrebne i neke druge mjere, koje bi dovele do većeg broja učenika u prvim razredima, no to je malo složenija tema i sigurno treba razmisliti koje su jedinice lokalne samouprave u ovom trenutku uopće u mogućnosti svojim financijskim sredstvima ići prema obiteljima i poticati veći broj djece.

Broj upisanih prvašića na našem području i dalje je u padu.

U osnovnoj školi Antuna Kanižlića upisano je 75 učenika u prvi razred, u osnovnoj školi Julija Kempfa njih 48 i u osnovnoj školi Dobriše Cesarića,72 učenika. Tu su i područne škole u Vidovaca s 21 učenikom i u Lipi gdje su 2 učenika. To govori da pada broj učenika u prvim razredima. Iz mog iskustva, jer sam radio i kao nastavnik u osnovnim školama. Znali smo u generaciji konkretno petih razreda imati po 5 razrednih odjela. Ovo je sad u značajnoj mjeri odstupanje od tog broja - naglasio je Neferović.

Katolička osnovna škola ove godine upisala je dva razredna odjeljenja prvašića, rekao nam je ravnatelji vlč. Želimir Žuljević.

Ove školske godine imamo dva razredna odjeljenja. Ukupno u oba odjeljenja 42 učenika. Svake godine raste sve veći interes za upis u prvi razred u našoj školi, tako da ne možemo upisati sve one i koji bi željeli. Ukupno imamo 290 učenika i od ove školske godine upisali smo i sedmi razred, tako da ćemo iduće godine imati prvu generacija učenika katoličke osnovne škole u Požegi.- zaključio je Žuljević.

I mališane Katoličke osnovne škole posjetio je gradonačelnik te ih razveselio prigodnim poklonima, bilježnicama, olovkama, malim školskim potrepštinama te zastavicom Grada Požege i Republike Hrvatske, te im poželi radosne školske dane.Dobra vijest stiže iz Grada Požege, za učenike čije obitelji primaju zajamčenu minimalnu naknadu. Naime grad će sufinancirati udžbenike za četrdeset takvih učenika. Pedeset posto iznosa udžbenika financirat će Grad Požega, dok će preostalih pedeset posto financirati Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – najavio je gradonačelnik Neferović.

Želja nam je da zaista onim najugroženijima pomognemo, da te obitelji nemaju financijsko opterećenje, a da učenici imaju sve ono što im je potrebno za normalan boravak u školi i pohađanje nastave.

Ovom prigodom predstavljen je još jedan vrijedan projekt „Cjelovit obrok za odličnu koncentraciju“, čiji je nositelj Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Požega. Cilj projekta, kojim će se osigurati svakodnevno jedan školski obrok za 114 djece iz socijalno ugroženih obitelji je borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Program će se provoditi u sve četiri osnovne škole - OŠ Dobriše Cesarića, OŠ Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića i Katoličkoj osnovnoj školi. - Na projektu vrijednom oko 94 tisuće kuna, uz požeške osnovne škole, sudjeluju Grad Požega i Centar za socijalnu skrb Požega, a na izradi dokumentacije i prijavi projekta radio je Upravni odjel za europske integracije Grada Požege.Ove godine još veći broj pomoćnika u nastavi svakodnevno će pomagati učenicima s poteškoćama u razvoju u sklopu projekta Petica za dvoje - II. faza, za čiju provedbu su Gradu Požegi drugu godinu, odobrena sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Tako će i ove godine, 43 učenika s poteškoćama u razvoju, u sve tri požeške osnovne škole dobiti pomoćnike.

Grad Požega kao nositelj projekta „Petica za dvoje“ preko Odjela za europske integracije na čelu s gospodinom Markom Šostarom i ove godine se prijavio ZA sredstva preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koja financira Europska Unija iz europskog socijalnog fonda, operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Grad Požega je nositelj, partneri su osnovne škole Julija Kempfa, Dobriše Cesarića i Antuna Kanižlića. 40 osoba će raditi u novoj školskoj godini kao pomoćnici u nastavi učenici s poteškoćama u razvoju. Jedna osoba radit će kao voditelj projekta. Ukupno će biti obuhvaćeno 43 učenika, a vrijednost projekta je 1.627.912,00 kn. Od toga će 130.433,00 kn sufinancirati Grada Požega. Ne bih previše detaljizirao, mislim da je svima jasno koji je plemeniti cilj i poruka, zašto smo se željeli ponovno kandidirati za projekt koji je proveden i prošle godine u Gradu Požegi. Uskoro počinju testiranja koja će se obaviti s prijavljenim osobama i vjerujem da ćemo vrlo brzo već s ponedjeljkom imati asistente koji će biti u požeškim osnovnim školama.

Projekt koji za cilj ima lakšu integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća i unaprjeđenje kvalitete njihova školovanje, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020. Vrijednost je oko 1,6 milijuna kuna, od čega više od 130 tisuća kuna sufinancira Grad Požega.


Županija Požeško-slavonska nositelj je projekta „Obrazujmo se zajedno II“, kroz koji će biti zaposlen 41 pomoćnik u nastavi. Oni će u ovoj školskoj godini pružati pomoć za 65 učenika iz 2 srednje i čak 11 osnovnih škola s područja županije. Projekt je vrijedan 1,7 milijuna kuna, sufinanciran je u 95% iznosu kroz Europski socijalni fond, dok će preostali iznos namiriti Županija. Cilj je pružiti potporu učenicima s teškoćama u razvoju, kako bi se poboljšala njihova obrazovna postignuća, uspješna socijalizacija i emocionalno funkcioniranje. Škole su u ponedjeljak raspisale natječaje za pomoćnike u nastavi. Uvjet je da su kandidati završili srednjoškolsko obrazovanje te da se protiv njih ne vodi kazneni postupak.

Vjerujem da će se javiti upravo oni koji su najsposobniji da taj dio posla obave i odrade. Bilo da su do sada već radili ili  da su inovi ljudi koji će se prijaviti. U suradnji sa školama bit će određeno tko će taj dio posla dobiti. Važno je da je to 41 radno mjesto, tako da mislim da je i ta brojka značajna, jer će u određenom vremenskom periodu određene osobe dobiti plaću za svoj posao.

rekao je župan Alojz Tomašević. Grad Požega u svoje tri osnovne škole kojima je osnivač također provodi ovakav projekt, a županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha detaljnije je predstavio škole s područja županije u kojima će raditi pomoćnici u nastavi zaposleni kroz projekt „Obrazujmo se zajedno II“. Tako će u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi biti zaposlena tri pomoćnika, koji će skrbiti o čak 19 učenika. Najviše pomoćnika, njih 12, bit će u pleterničkoj osnovnoj školi „fra Kaje Adžića“, a jednog ili više pomoćnika u nastavi imat će i u Ekonomskoj školi u Požegi te osnovnim školama u Lipiku, Pakracu, Kutjevu, Kaptolu, Jakšiću, Velikoj, Brestovcu, Čaglinu, Trenkovu i Poljani. Pomoćnici u nastavi bit će zaposleni na devet mjeseci, do kraja školske godine. Osim njih, na razdoblje od 11 mjeseci posao je pronašao i projekt manager, kao ključna osoba cijelog projekta.Nora Pisker i Erik Hajpek osvojili su srebrne medalje u šahu na međunarodnoj završnici Sportskih igara mladih u Splitu. Nora se natjecala u kategoriji 2002. godišta, a Erik u kategoriji 2005. Oni su bili državni prvaci na završnici Sportskih igara mladih u Splitu, te stekli pravo nastupa na međunarodnoj završnici. Nora i Erik gosti su naše današnje emisije.

Kakvi su dojmovi nakon što ste pobrali srebro na međunarodnoj završnici Sportskih igara mladih ? Kako se sad osjećate ?

Pa lijepo. Bilo je vrlo zabavno na sportskim igrama.

Nora jesi li možda stekla nova prijateljstva, kako ste se zabavljali, družili s ostalim natjecateljima s obzirom na to da je bilo jako puno djece?

Družila sam se s prijateljicom koju od prije znam s ostalih natjecanja, a na međunarodnoj završnici upoznala sam još dvije cure iz Srbije i s njima sam se povremeno družila.

Osim što ste ostvarili dobre rezultate, predstavili svoj grad i županiju na jedan lijep način, ostvarili ste i neka nova prijateljstva, i zapravo je to ono što je i najljepše u cijeloj ovoj priči?

Tako je, ali upoznali smo još pobliže i Split, tako da ako se netko od nas dvoje u budućnosti odluči studirati u Splitu ili nešto slično bit će lakše jer dosta smo upoznali grad.Erik, kako je tebi bilo, kakvi su tvoji dojmovi ?

Meni je također bilo lijepo u Splitu. Smještaj e bio jako dobar. Bilo je super, družili smo se. Družio sam se sa svojim prijateljem.

Koji su sve uspjesi prethodili do dolaska na međunarodnu završnicu ? Dakle, na samoj završnici sportskih igara mladih, vi ste isto tako bili državni prvaci u šaku, ako se ne varam ?

Da. Prvo smo se natjecali na županijskom rangu s kojeg se mogao plasirati samo jedno natjecatelj, dakle jedna iz muške i jedna iz ženske kategorije. Erik i ja smo bili oboje prvi tako da smo se plasirali na državno natjecanje. Uz Erika i mene na međunarodnu završnicu Sportskih igara mladih plasirali su se još, moja prijateljica Ivana Maroslavac, i Erikov prijatelj Stjepan. Kako je Ivana bila spriječena nekim svojim obvezama samo smo Erik Stjepan i predstavljali Hrvatsku u šahu.

Erik, koliko se ti priprema za natjecanja?

Ja sam se pripremao za dosta dobre protivnike. Ali imao sam za svakog od njih po neku varijantu.

Jesu li protivnici bili teški ?

Pa neki jesu, a neki baš i nisu.

Nora, koliko si se ti pripremala, jesu tvoji protivnici odnosno protivnice bile teške ?

Otkad smo saznali za protivnika. Dakle, kad je završilo državno u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Pripremala sam se posebno za jednu curu koja je na kraju bila prva, jer sam znala da je odlična šahistica, tako da sam se s trenerom posebno pripremala za partiju s njom, no ona je ipak bila bolja.

Koliko dugo igraš šah?

Sad već skoro dvije godine.

A ti, Erik ?

Tri ili četiri godine.

Poprilično dugo s obzirom na to da imaš samo 10 godina.

Pa da. Od šeste godine sam počeo igrati šah.

Koliko inače trenirate ? Kako to izgleda, koliko traje jedan trening, koliko dnevno, tjedno ?

Treniramo više puta tjedno. Znači, kad se pripremamo za neki turnir imamo individualne pripreme s trenerom. To bude ujutro obično prije škole ili popodne poslije škole, ovisi. Uglavnom je to navečer imamo kad se okupimo svi zajedno i međusobno igramo.

Erik, koliko ti treniraš ?

Dva ili tri puta tjedno. Dolazi mi trener koji trenira sa mnom dva sata. Toliko traje jedan trening.

Poprilično dugo ?

Nije baš dugo. Meni to dosta brzo prođe.

Što je bitno za dobrog šahistu ?

Bitno je da u školi budeš dobar učenik, zato što je škola na prvom mjestu. Isto tako, šah pomaže pri matematici ili tako nekim predmetima.

To znači da jedan dobar šahist, prije svega, mora imati dobru koncentraciju ili ?

Točno, da. Mora dosta imati kondicije i to.

Što znači to, da mora biti u dobroj kondiciji ? Znamo da sportaši moraju imati dobru fizičku kondiciju, pretpostavljam da šahisti moraju imati dobru psihičku kondiciju ?

Pa da. Kondicija znači da se može dugo ostati skoncentriran u partiji dva-tri sata.

Koliko traje jedna partija šaha ?

Ovisi kakvi su protivnici. Ako su jaki može trajati od sat pa do čak tri sata, toliko je trajala jedna moja najduža partija.Nora, ti si rekla jednom u razgovoru da se u samo jednom potezu može izgubiti cijela partija ?

Da, to je točno. Igrala sam protiv te djevojke na međunarodnom natjecanju sad u Splitu i imala sam bolju poziciju, no predvidjela sam samo jedan potez i izgubila figuru. Kad izgubite figuru u šahu, onda je to vjerojatno riješena partija.

Koliko tebi šah pomaže u školi ? Recimo to što se baviš šahom i što imaš poprilično dobru koncentraciju, je li ti to olakšanje u nekim predmetima, lakše pamtiš, bolje učiš ?

Pa je, posebno kod povijesti. Povijest ima puno gradiva, a kako u šahu učimo koncentraciju, to mi pomaže pri učenju.

Zašto, Erik, šah, a ne neki drugi sport ?

Mene je moj djed naučio i tako je to krenulo. Učili smo korak po korak kako ide koja figura i to mi se jednostavno svidjelo.

Nora, zašto si ti odabrala šah ?

Igrala sam kod kuće s tatom. On me naučio kako se figure kreću, a onda kasnije sam doživjela prometnu nesreću pa nisam mogla ništa drugo trenirati. U dogovoru s roditeljima probala sam otići na šah, svidjelo mi se to i na kraju sam na šahu ostala.

Što kažu vaši prijatelji kad im kažete da igrate šah, kako reagiraju ?

Ispočetka im je čudno jer oni vjerojatno ne bi imali strpljenja za šah. Na prvu im možda bude malo smiješno i čudno kasnije se naviknu i sve je ok.

Erik, kako tvoji vršnjaci reagiraju kad kažeš da igraš šah ?

Obično mi čestitaju i pitaju me kako se to igra, možeš li i nas probati podučiti, uglavnom pozitivne su reakcije.

Je li bilo teško naučiti igrati šah ?Erik ti si počeo kao vrlo mali sa 6 godina, s djedom i došao si do sjajnih rezultata. Je li to jednostavno za naučiti ili je teško ?

Prvi koraci nisu bili baš teški, ali kad se već postane dobar igrač, onda se treba potruditi.

Možeš li nam reći gdje si ti sve do sada nastupao i koje rezultate si postigao, koji su ti najbolji ?

Sada sam bio na međunarodnim igrama drugi. Bio sam ove godine na državnom prvenstvu prvi. Prošle godine na prvenstvu europske unije sam isto bio prvi. Prošle godine također na državnom sam bio prvi i uglavnom su to bili moji najdraži rezultati.

Nora, koji su tvoji najbolji rezultati ? Gdje si ti sve nastupala i koja mjesta si osvojila?

U proljeće ove godine bila sam prvakinja Slavonije i Baranje. Bila sam treća na turniru „ Mala dama“ i tu sam igra u kategoriji sa starijim natjecateljicama. Bila sam u Sloveniji, to mi je bio jedini turnir koji sam igrala izvan države. Tu sam osvojila drugo mjesto u ženskoj kategoriji.

Ono što je još zanimljivo, vi ste na završnici igrali sa starijim kategorijama, odnosno godištima 2000. Ti si Nora 2002., a Erik je 2005. godište, je l' tako ?

Pa da. Igrali smo tako na županijskoj razini, državnoj i međunarodnoj završnici Ja s dvije godine starijima, a Erik s pet godina starijim dječacima, ali sve se riješi.

Erik, što ti planiraš dalje vezano uz šah, hoćeš li se nastaviti profesionalno baviti šahom, imaš li neke svoje uzore možda ?

Evo sad se pripremam za europsko natjecanje. Pripremat ću se iduće godine najvjerojatnije za još jedno europsko i uglavnom su mi to daljnji planovi.

Nora, kakvi su tvoji planovi vezani za šah ?

Ja se pripremam za svaki turnir posebno. Trener i ja popišemo protivnike i onda se za svakog posebno pripremamo.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?