Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Mirela Holy: „Ključni sektori za oporavak Hrvatske su proizvodnja hrane, energetika i vodni sektor“

Mirela Holy: „Ključni sektori za oporavak Hrvatske su proizvodnja hrane, energetika i vodni sektor“

Neće biti promjene dok se ne provede reforma javne uprave, pravosuđa i teritorijalnog ustroja

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: ORaH
Datum:
Broj pregleda: 2053

Požega je u vrijeme Aurea festa odredište brojnih političara. Jučer je Požegu prije i za vrijeme koncerta Big Banda posjetila i predsjednica ORaH-a Mirela Holy, koja se susrela s vodećim ljudima stranke u našoj županiji.

Ugostili smo ju i u programu radija te porazgovarali o aktualnim temama i očekivanjima stranke na predstojećim parlamentarnim izborima.

Na pitanje je li ORaH prije godinu dana bio u boljoj situaciji nego danas, Holy odgovara da je vrlo samopouzdana, vjeruje u sebe i u ono što radi.

00:30 Holy o ORaH-u

Iako se uz stranku najčešće vežu sinonimi poput industrijske konoplje ili legalizacije marihuane u medicinske svrhe, stranka je do sada predstavila 40 programsko-političkih dokumenata, od kojih je većina gospodarskog predznaka.

Holy smatra da neće biti promjene dok se ne provede reforma javne uprave, pravosuđa i teritorijalnog ustroja.

„Proračun mora biti balansiran. Svjesni smo da su nam rashodi teži i veći od prihoda“, kaže Holy i predlaže kako rezati troškove.

00:27 Holy o proračunu

„Hrvatska treba ići u pravcu samoodrživosti. Predlažemo pet regija - četiri plus grad Zagreb. Treba planirati razvoj na temelju resursa koji postoje u toj regiji, ne samo prirodnih nego ljudskih i infrastrukturnih. Ključni sektori za oporavak Hrvatske su proizvodnja hrane, energetika i vodni sektor“, rekla je Holy.

Problem nezaposlenosti treba rješavati produljenjem zapošljavanja, što je moguće poreznom reformom i rasterećenjem dohotka, a da se teret prebaci na kapital i imovinu.

„Nema mogućnosti u Hrvatskoj zadržati mlade obrazovane radne snage, ako nećemo imati veći broj visoko kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta. Problem je što na tržište rada izbacujemo nove ljude, no ne pružamo im priliku da steknu radne kompetencije. Mi se zalažemo da se osnuje Fonda za zapošljavanje mladih, kako bi se tim sredstvima omogućilo prvo zaposlenje ljudi koji izlaze s fakulteta“, rekla je Holy.

Reformu javne uprave treba provesti kvalitativno, a ne kvantitativno. „Treba pratiti radne rezultate i valorizirati rad činovnika. Nije dobro da odrežete određeni broj ljudi, nego da stvorite kvalitetan servis građana koji će pošteno i transparentno obavljati svoj posao“, smatra Holy.

Poljoprivredu treba biti planska.

00:25 Holy o poljoprivredi

Nakon izbora, sigurno neće surađivati s HDZ-om, no i situacija s SDP-om nije jasna. „SDP tijekom ovog mandata nije držao do svog programa. I u dijelu zaštite okoliša i u gospodarskim politikama je potencirao iste projekte koje potencira i HDZ. Nismo za suradnju s njima pod svaku cijenu.“ rekla je Holy.

Predsjednica ORaH-a je pohvalila rad požeške organizacije, posebice koordinatorice za cijelu 5. izbornu jedinicu Tatjane Fabrični Galić.

00:29 Holy o lokalnom ORaH-u

Glavni slogan izborne kampanje bit će „Promijeni smjer“, a Holy bi voljela kad bi građani koji inače ne izlaze na izbore izašli na izbore, uzeli u ruke „daljinski upravljač“ i promijenili smjer.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?