Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

"Molit ćemo se za pokojnog didu i zdravlje"

Ceste prema Pleternici pune hodočasnika

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 2873

"Ovo mi je treće hodočašće, a posebno je jer mi daje snagu za cijelu godinu. Pomolit ću se i za uspjeh u školi", kaže Karlo Brkanović, jedan od članova skupine hodočasnika iz Čaglina koje smo zatekli na cesti između Resnika i Pleternice. Na zadnji dan devetnica Gospi od Suza u Pleternici hodočaste i stari mladi, ali prevladavaju mladi. Nije im lako, velika je vrućina i neki hodočaste od ranih jutarnjih sati.- Iz Čaglina smo krenuli u osam ujutro. Nije baš lagano, velika je vrućina i još nosimo križ, ali zato se mijenjamo pa je lakše. Molimo se putem Gospi od Suza. Svatko im drugu nakanu, a ja ću najviše moliti za zdravlje i uspjeh u školi
Ovo mi je inače treće ovakvo hodočašće - dodaje Karlo Brkanović iz Čaglina.Svatko ima neku drugu nakanu, ali zajednički su im velika izdržljivost i vjera. Blizanci Jelena i Vjekoslav Josipović i njihova mlađa sestra Gabrijela će se moliti za svog djeda.- Ovo nam je treći put da tako hodočastimo. Skupimo se s prijateljima i onda idemo svi zajedno. Idemo iz Djedine Rijeke. Krenuli smo oko 11 sati kad je najveća vrućina. Malo je teško, ali ljudi nas usput malo pogoste jer znaju da idemo u Pleternicu - kaže Jelena.- Molit ćemo se za našu obitelj i najviše za pokojnog "dida". Najviše idemo radi zadnje mise. Obično idemo svaki dan automobilom na devetnicu, ali nekad ne možeš. Zadnji dan se tradicionalno ide pješice - dodaje Vjekoslav.

- Idemo zbog molitve, ali zabavimo se i družimo se s mladima iz drugih sela. Kako idemo putem bude nas sve više i više - uključila se na kraju Gabrijela.Putem smo zatekli i veliku skupinu vjernika koja se odmarala u Kuzmici, pa smo i njih snimili, što možete pogledati u priloženoj fotogaleriji. Sa svih strana na cestama i putovima prema Pleternici je isto zato oprezno vozite ako idete prema Pleternici. Na svečanom misnom slavlju koje počinje upravo sada, mogao bi biti rekordan broj vjernika.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?