Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Ugledni znanstvenik: "Stara šovinistička Europa je pljačkala ostatak svijeta!"

Predstavljanje novog znanstvenog časpisa VUP-a

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 2079

U Klijeti i spremištu vina u Podgorju danas je predstavljen prvi broj znanstvenog časopisa "International Journal Vallis Aurea" u izdanju Veleučilišta u Požegi i udruženja DAAAM iz Beča. Prvi broj sadrži 11 znanstvenih radova autora iz 6 zemalja, a tiskan je u 150 primjeraka.- Pokretanjem časopisa je Veleučilište intenziviralo izdavačku djelatnost, iako je to jedna od osnovnih djelatnosti u našem radu. Do sada su naši profesori izdali tri autorske knjige, 11 udžbenika te oko 400 znanstvenih i stručnih radova što je 20-ak stručnih radova po nastavniku - pohvalio je Dinko Zima, v.d. dekana Veleučilišta u Požegi svoje profesore i suradnike.- Časopis je nastao u suradnji s udruženjem DAAAM International iz Beča koju smo formalizirali prošle godine, a potiče još iz 2008. godine kad je prvi put organizirana znanstvena konferencija Vallis Aurea. Konferenciju održavamo svake dvije godine, a dosad objavljeno preko 500 znanstvenih radova s preko 1000 autora iz 20 zemalja. Na temelju toga došlo je do ideje znanstvenog časopisa. Prvenstveno je to plod suradnje profesora Katalinića i prodekana Berislava Andrlića. Zadovoljstvo mi je da je u prvom broju objavljeno 11 znanstvenih radova koji su prošli strogu međunarodnu recenziju iz cijelog svijeta - rekao je Zima.Na promociju  su osim djelatnika VUP-a došli i gosti iz Veleučilišta u Slavonskom Brodu, dekan Veleučilišta u Vukovaru te predstavnici Sveučilišta u Zadru, kao i brojni knjižničari. Prvi broj će se vrlo brzo pojaviti i uelektronskom obliku,a namjera je da izlazi dva puta godišnje. Poslije svega  je  predavanje održao ugledni svjetski znanstvenik Branko Katalinić, profesor robotike Tehničkog sveučilišta u Beču (Technische Universität Wien).- O sebi neću govoriti jer mi je moja žena zabranila, a sada mogu reći da imam špijune koji joj to mogu reći. U svakom slučaju sam sretna osoba jer volim ono što radim i radim ono što volim. Uvijek sam okružen pravim ljudima. Kao inženjer sam napravio svoj krug. Moji roboti i montažni sustavi rade u industriji, a moji doktori vode svjetske koncerne. Došao sam u onu fazu da mogu reći istinu i nemam straha za karijeru. Lijepo je kada čovjek dođe u takvu situaciju - predstavio se na živopisan način Katalinić.- 31 godinu sam na Tehničkom sveučilištu u Beču. Došao sam u Austriju kao gastarbajter koji nije znao jezika, koji je ukupno znao tri osobe. Onda sam u nepoznavanju sustava, jezika i poznanstava prošao put do sveučilišnog profesora s najvećim brojem međunarodnih dekoracija u obliku počasnih doktorata - dodaje gost bez dlake na jeziku pa nastavlja upravo u tom tonu.

- Ove godine slavimo 200 godina postojanja na Tehničkom sveučilištu. To je vrlo dugo razdoblje. Nastalo je u određenom trenutku tehnološkog napretka. U doba dok je mali čovjek iz Francuske terorizirao svijet i posjećivao gradove gdje nije bio pozvan, u Engleskoj su se razvili parni strojevi. Do toga trenutka je naša dobra stara šovinistička Europa uredno pljačkala ostatak svijeta. Oni to i sada rade samo to nazivaju drukčije - opisao je kad je nastalo prestižno sveučilište na kojem radi, na opet živopisan način.

- Uvijek me raduje iznova doći u vašu Zlatnu dolinu i s njom me puno toga vezuje, ali nije samo vino, ako netko tako misli - rekao nam je još naš zanimljivi gost.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?