Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Ivanu Barti nakon požara pomažu prijatelji, materijal i dalje potreban

Ivanu Barti nakon požara pomažu prijatelji, materijal i dalje potreban

Uključite se u akciju

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Čitatelj - Zdenko Laučan
Datum:
Broj pregleda: 3166

"Nije se još nitko javio", kaže Prekopakranin Ivan Barta koji je u požaru prošlog petka ostao bez većine gospodarskih zgrada. Nezaposlenom 59-godišnjaku samcu su jedini izvor prihoda bile njegove svinje koje su boravile u izgorenim svinjcima. Veći dio životinja je spašen. Prekopakrani i Grad Pakrac pomažu oko čišćenja, a najbitnija je pomoć u građevinskom materijalu za novi krov

- Čistimo i vozimo krš da se to jednog dana može popraviti. Do zime to moram prekriti sve barem krovoma na jednu vodu. Kako je da je. Nada se da će se još netko javiti. Najbitniji mi je materijal. Što god imate za krov dobro dođe.

Zidovi su ostali. Kad bi netko imao polovnih salonitnih ploča dobro bi mi došle - apelira Barta još jednom.

- Što se tiče radne akcije imam kolega koji hoće pomoći. I gradonačelnik je učinio puno. Sutra dolazi bager. Svaka im čast! Kad to očistimo, onda ćemo naći nekog majstora. Nešto stoke sam pokrio najlonima. Jedna krmača mi se prošle večeri čak oprasila. Jadna je letjela po šljivicima kad je gorjelo. Život je takav, što možeš? Jednu svinju smo morali zaklati jer su na nju pale grede, nije htjela napolje ići. Druga je pobjegla negdje prema gradu, netko ju je vjerojatno zatvorio. A neka mu bude. Glavnina prasaca mi je ostala - kaže Ivan.

- Pomažemo svim našim sugrađanima koji dožive takve katastrofe. Ivici Barti, našem mještaninu iz Prekopakre će bager i kamion odvesti najveći dio opožarenog dijela gospodarskih zgrada. Drago mi je da su se angažirali susjedi. Ono što se može pomoći, pomaže se. Onda ostaje da se stave u funkciju gospodarski objekti koji su u ovom trenutku bez krova. Čujem da u ovom trenutku ima već ljudi koji us spremni donirati nešto građevinskog materijala i dobrovoljnog rada - optimističniji je bio pakrački gradonačelnik Davor Huška.

- Mislim da će o u relativno kratkom vremenu sve biti u funkciji. Tim više, što su svinje većim dijelom spašene. Jedna krmača je oprasila 14 ili 15 mladih. Ide sve svojim tijekom bez obzira na katastrofu. Siguran sam da će Pakračani i Prekopakrani pokazati solidarnost kakva je bila za vrijeme Domovinskog rata i obnove - dodaje Huška.

Svi koji žele pomoći Ivanu mogu mu se obratiti na broj telefona 098/962-4399. Ivana možete posjetiti i na zgarištu u Ulici Ante Starčevića 104.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?