Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Proizvođači povrća trpe velike gubitke: „Bit ću sretan ako vratim ulog“

Sadnice se nisu primile, paprika dobiva ožegotine, navodnjavanje stvara velike troškove

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1896

Velike suše prouzročile su ogromne štete na poljoprivrednim kulturama, a među najpogođenijima su proizvođači povrća. Krešimir Čengić, vlasnik OPG-a Čengić iz Lakušije, obrađuje oko 25 ha zemlje.

Pod ljetnim sadnicama ima 11 ha - oko sedam hektara duhana i pet hektara povrća.

- Očekivali smo da će ova godina biti bolja nego prošla, no bit će još gora. Pitanje je hoće li uopće doći do berbe određenog povrća, kaže Krešimir.

Zasadio je tri hektara karfiola i brokule, koje kooperira s PIK Vinkovcima.

- Kasno smo sadili, jer smo htjeli izbjeći vrućine, no one su se produžile. Prilikom presađivanja nije se prihvatilo preko 50% presadnica. Po hektaru je trebalo biti 30 tona karfiola, a ako uopće stigne, bit će ga možda pola toga.

Problema ima i s paprikom, koje obitelj Čengić ima gotovo jedan hektar.

- Paprika voli sunce, no ne prejako, pogotovo paprika za ajvar. Gdje list ne pokriva plod, ona dobije ožegotinu.

Krešimir kaže da se ovakve situacije teško mogu spriječiti, jer je to proizvodnja pod vedrim nebom. Šteta se tek donekle može smanjiti navodnjavanjem.

- Imam navodnjavanje iz Vrbove, koja na svu sreću nikad nije presušila. No, veliki su troškovi goriva, to treba raditi dan-noć da ima vlage. Spram cijene paprike na tržnici, koja je trenutno 3 kune, isplativost je upitna. Poslije svakog obilnijeg navodnjavanja mora se i kultivirati da se makne pokorica.

Krešimir je član Clustera proizvođača Zlatna dolina iz Pleternice. I drugi članovi su u sličnim, ako ne i gorim situacijama.

- Ja sam uložio napore i navodnjavao što sam više mogao. Neki su digli ruke odmah na početku. Na sreću, nemam kredita, a bit ću zadovoljan ako vratim ulog.

Župan Tomašević proglasio je elementarnu nepogodu, Krešimir je prijavio štetu i očekuje da naknada ovog puta neće biti simbolična, jer je ljudima pomoć zaista potrebna.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?