Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Lipičani i Pakračani će u Francuskoj učiti kako se obnavlja srednjovjekovni dvorac

Lipičani i Pakračani će u Francuskoj učiti kako se obnavlja srednjovjekovni dvorac

Naslijeđe križara

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Udruga Hrvatsko-francuskog prijateljstva
Datum:
Broj pregleda: 1235

Udruga Hrvatsko-francuskog prijateljstva iz Lipika ove godine organizira projekt "Naslijeđe Križara - europski mladi volonteri za zajedničku baštinu" u kojem će po šestero mladih iz Hrvatske, Malte i Francuske u francuskom Coucy le Château, gradu prijatelju Lipika stjecati znanja potrebna za obnovu srednjovjekovnog dvorca  i razmjenjivati razna druga iskustva.

Projekt je financiran i ove godine su sklupu EU programa Erasmus. U francuskoj će mladi boraviti od 31. kolovoza do 14. rujna. A nakon povratka će nam podijeliti i svoja iskustva u malom putopisu.- To je već druga godina za redom da organiziramo ovaj projekt s jednom udrugom  iz Coucy le Châteaua u Francuskoj i s jednom udrugom s Malte. Prošle godine smo ga kreirali jer je poznato da su križari poticali iz tog grada u Francuskoj. Njihov vladar je često išao u pohod na Jeruzalem. Dok su prolazili išli su vjerojatno preko Pakraca i Lipika jer je Pakrac u srednjem vijeku bio mjesto snabdijevanja križara na putu do Jeruzalema, a svatko zna da su zadnji križari završili na Malti. Osmislili smo ovaj projekt kao bi obnovili znanje o križarima. Pogotovo o tom dvorcu u Coucy le Château koji potječe iz tog vremena - rekla nam je Jacqueline Ivezić, predsjednica društva Hrvatsko-francuskog prijateljstva.- Sudjeluje šest mladih i jedan voditelj iz svake zemlje. Borave dva tjedan u dvorcu i uče srednjovjekovne zanate, primjerice kako obnavljati kulu. Naučit će klesanje, kovanje itd. Uvjet je bio da imaju od 18 do 30 godina, a voditelj može biti i stariji. Poželjno je znanje engleskog jezika, ali naravno francuski je dobrodošao. Prošle godine smo imali nekoliko studenata arheologije. Gledamo razne motivacijske faktore. Tako je prošle godine jedna Lipičanka,  koja je danas turistički vodič, tamo naučila kako su u Coucyju napravili cijelu priču kojom privlače turiste. Sada ta iskustva koristi u Lipiku. Svaku večer će osim stjecanja znanja iz raznih vještina, zemlje predstavljati svoju povijest i imati zajedničke teme poput ravnopravnosti spolova - objašnjava nam Ivezić čime će se mladi baviti.

- Sljedeći ponedjeljak ćemo odabrati kandidate. Prošle godine ih je bilo preko 15, a ove godine nešto manje s time da smo one koji nisu išli prošle godine ponovno kontaktirali. Na godinu ćemo istov tako vjerojatno imati kandidata od ove godine. Želja nam je da svi idu jedanput. Bilo je i onih koji su išli prošle godine pa smo ih obili jer želimo da se što više mladih uključi. Većina kandidata je i ove godine iz Lipika i Pakraca - rekla nam je na kraju Ivezić.Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?