Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

(Video, Foto) Održana prva smotra pučkog crkvenog pjevanja u Buku

U čast Gospi Snježnoj

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 3096

U Buku, Svilnoj, Resniku i Kaliniću mještani njeguju tradiciju. To se vidi odmah po ulasku u ova sela, koja su jučer bila najokićenija u pleterničkom kraju povodom Dana domovinske zahvalnosti. Stanovnici ove župe imaju još jednu tradiciju, a to je štovanje Gospe Snježne. Ove godine su po prvi put organizirali i Smotru pučkog crkvenog pjevanja u čast Gospi Snježnoj u župnoj crkvi sv. Juraja Mučenika u Buku. Organizator je bio KUD "Svilenka", a priključili su im se još i gosti iz Pleternice, Batrine, Srednjeg Lipovca, Posavskih Brega, Bosanske Posavine, Klakara...

- Bilo je sedam KUD-ova, osam s nama. Zadovoljni smo. Mislim da su župljani i svi prisutni čuli prekrasno pjevanje marijanskih pjesama koje se više ne pjevaju. Jako ih rijetko možete čuti u našim crkvama i zato smo to potakli. Pjesme su izvučene iz starih pjesmarica, neke su tražili kod svojih župnika. Neke kao "Snaše" iz Klakara su starije žene koje su pjevale te pjesme u svojim mladima danima. Imamo lijepu podršku svih naših župljana. Naša župa broji 700 stanovnika, jako je mala i htjeli bi da ostane tradicija pučkog pjevanja, naše nošnje i običaji. Promicat ćemo to dok budem mogli. Zahvalila bih se svim KUD-ovima i svim članovima našeg KUD-a jer bez njih ne bih to mogli odraditi - kazala nam je Branka Leist, predsjednica KUD-a "Svilenka".- Prije mjesec dana u Drežniku smo se upoznali s domaćinima iz KUD-a Svilna. Smotra nam se baš sviđa, a o domaćinima mislim sve najbolje, savršeni su. Kao društvo smo naslijedile starije žene koje pjevaju godinama u crkvi, a prije nekih pet godina smo počeli pjevati baš tradicijske crkvene pjesme našeg kraja. Neke pjesme možda jesu iste, ali postoji drugačiji način kako se pjeva kod nas u Posavini i kako se pjeva ovdje kod vas u Slavoniji. Sa svakim nastupom sklapamo nova prijateljstva pa se onda uzvraćaju druženja i nastupi. Putuje se, ima nešto lijepo u tome - rekla nam je Martina Sraka voditeljica KUD-a "Seljačka sloga" iz Posavskih Brega kraj Ivanić Grada.

- Gajimo običaje Hrvata Bosanske Posavine. Mješovita smo  pjevačka skupina, ima nas 12-ak i imamo dosta nastupa. Jedino smo društvo u Bosanskoj Posavini koje ima crkveni zbor. Svako selo i grad, jedne i druge Posavine imaju različito narječje, drugačiji dio glasova. Svi Hrvati imamo sličnosti, bez obzira na to s koje strane Save dolazimo. Naše prijateljstvo je nastalo tako što zovemo ista društva već četiri godine u crkvu Sv. Ilije u Bosanskom Brodu. Ako jedno društvo ne može doći, onda prijatelj predloži svog prijatelja. Moj prijatelj i vaš prijatelj je isto prijatelj. Ovo nam je prvi puta u Buku. U Srednjem Lipovcu smo bili četiri puta. Prije mjesec dana smo bili Hrvatima u Bačkoj. To je jedno veliko druženje, čuvanje tradicije i pučkog pjevanja. Da nas naši Hrvati vide danas ima, da opstanemo - rekao nam je Andrija Manot, predsjednik KUD-a Brodski Biseri.- Došla su i društva iz moje župe, iz Batrine i Srednjeg Lipovca. Mogu pohvaliti što se obnovilo staro crkveno pjevanje u našoj župnoj crkvi. Ovdje su se nekad i pjevale takve stare pjesme. Jako je lijepo posjetiti rodni kraj. Među svojima je uvijek dobro. Dugi niz godina održavamo procesiju u trodnevnicu u čast Gospe Snježne. Sad je to Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Uistinu želimo zahvaliti na svemu onom što su hrvatski branitelji doprinijeli svima, odnosno što su nam darovali slobodu i mir u našoj zemlji - ispričao nam je Goran Mitrović, župnik u Novoj Kapeli, inače rodom iz župe Buk.Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?