Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

"Zbog HEP-ove greške smo imali najmanje pet poplava, sve su raskopali i ostavili"

Drškovčani ogorčeni

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija:
Datum:
Broj pregleda: 1791

"Zbog HEP-ove greške pliva donji dio sela. Ove godine smo imali tri-četiri velik poplave, a prošle isto dva puta. Voda na mjestu gdje je bila preuska cijev pređe preko ceste i optereti male kanale, a ovo je glavni kanal koji vodi ravno u Orljavu. Od kuće preko puta pa sve početka sela smo plivali. Svi koji su imali podrume su imali vode", žali nam se Željko Begović, predsjednik Mjesnog odbora Drškovci i pokazuje dvije hrpe zemlje i raskopani kanal pored trafostanice u tom prigradskom naselju Požege. Priča postaje zatim sve apsurdnija jer je HEP prije više od mjesec i pol dana započeo radove na izmjeni cijevi, radio jedan dan i onda ostavio nedovršen posao.



- 4. Lipnja smo tu imali poplavu. Uzrok je bila mala protočnost cijevi kod trafostanice. Zvali smo prvo Hrvatske vode. Zaključili su da to nije njihovo, onda smo doznali da je to cijev od HEP-a. Išao sam kod njih i razgovarao s njima. Bio je tu gradonačelnik i dogradonačelnik. 15. lipnja smo imali sastanak mjesnog odbora. Odmah drugi dan je došao direktor Elektre Požega, gospodin Kovačević. Utvrđeno je da je to njihova greška. Došli su odmah iza toga njihovi djelatnici. Čak smo se iznenadili koliko su brzo došli. Iskopali su to za jedan dan. Međutim posao nije dovršen. Nisu postavljene nove veće cijevi i iskopana zemlja i beton sve samo stoji već dva mjeseca - nastavlja Begović.



- Najveći problem mi je što ne mogu pristupiti parceli da je obradim. Nemam tamo puno zemlje, ali voćnjak mi je ondje i ne mogu već dva mjeseca do njega. Krenuli su kopati i u za jedan dan su sve "završili". Nemam riječi, došli su i obećali sve riješiti. Na kraju su ostavili hrpe zemlje. To je izgleda kod nas normalno. Što da kažem nego da to naprave što prije da možemo ući u polje - rekao nam je Igor Vlahović, vlasnik zemljišta s druge strane raskopanog kanala.



- I meni to smeta zbog pristupa u dvorište jer nema više mostića, moram pronaći alternativu. Ali i ruglo je. Došli su tu i maknuli mostić jer je bio slab protok i dimenzija cijevi nije odgovarala. Međutim, od kad su napravili taj prvi dio, ostavili su samo hrpu zemlje. U kanal pada pomalo zemlja i kamenje. Strah me je iako se začepi da se sve ne slije meni. Pogledajte ovu cijev koju su radile Hrvatske vode već je napola zatrpana. Ako Elektra ne riješi svoje usko grlo, ni Hrvatske vode ne mogu nastaviti rješavati kanal. Kad se to riješi vjerujem da će doći bageri Hrvatskih voda i da nam se neće više plaviti selo - uključuje se susjed Ivica Petričević.





- U dva sam navrata upozoravao djelatnike HEP-a se to riješi, ali nitko nije dolazio. Da naiđe voda sve bi se to zatrpalo. To se mora hitno riješiti. Danas sam bio i kod dogradonačelnika Pilona, gradonačelnik se isto uključio iako je na godišnjem odmoru. Više ne znam kome se obratiti - kaže na kraju Begović.

Dodano u 9:30

U zbilja brzom odgovoru Damira Kovačevića, direktora  Elektre Požega, doznajemo kako bi se radovi trebali nastaviti krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna. Za kašnjenje krivi obim radova kod izvođača.

- Svjesni smo problematike trafostanice i kanala u Drškovcima. Za prvu ruku kanal je otkopan i cijev, koja je bila malog promjera, uklonjena kako bi eventualni zastoj pri obilnijim kišama bio spriječen. Pristup mještana na svoje privatne posjede bio je omogućen samo jer je HEP napravio pristupni most do svoje trafostanice, što prije toga ni nije bilo moguće. Kako su mještani pristupali tom dijelu zemljišta prije postavljanja našeg mosta nije nam poznato...

Radovi su ugovoreni i naručeni prije mjesec dana od vanjskog izvođača, ali je zbog velikog obima posla izvođač radova prolongirao radove. U današnjem telefonskom razgovoru s izvođačem rečeno nam je da će radovi biti nastavljeni krajem ovoga ili početkom sljedećeg tjedna - odgovorio je Damir Kovačević, direktor Elektre Požega.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?