Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Nikica (21) se ne predaje pred bolesti, stvara umjetnost "iz ničega" i radi nekoliko poslova, a 80 postotni je invalid

Kreativni Kuzmičanin

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 5091

"Idemo dalje. Svi smo mi borci", je moto kojim se posljednje dvije godine vodi Nikica Gjurić iz Kuzmice kraj Pleternice. On na prvi pogled običan 21-godišnjak, bavi se raznim hobijima od pirografije i crtanja do izrađivanja umjetničkih predmeta iz "ničega". Uz sve to uzgaja češnjak u svom malom OPG-u i radi u Poduzetničkom inkubatoru u Pleternici. Nikica je i 80 postotni invalid, a dijagnoza mu je multipla skleroza.

- Od ničega prvim nešto, koristim sve od starih guma do ... Ubiti što mi oči vide to mi ruke rade. Za napraviti nešto od guma poput ovog stola ili cvjetnjaka mi treba oko dva dan, za sliku tehnikom pirografije mi treba najmanje šest-sedam sati, dok mi za obične slike trebam pola sata ili sat. Kod mene vam je želja za kreativnim izražavanjem počela prije dvije godine 28. srpnja kad su mi otkrili multiplu sklerozu. Nastalo je dva tjedna kobne depresije, iz toga sam se izvukao i od tada sam četiri puta učio hodati, bio u kolicima, 24 sata sam bio skoro kao biljka Na jedno oko nisam vidio i na uši nisam čuo - prisjeća se Nikica kako mu se cijel svijet promijenio prije dvije godine.

Multipla skleroza je podmukla neurodegenerativna bolest "s tisuću lica". Simptomi se mogu potpuno nenajavljeno pojaviti. Nikica se protiv nepredvidljive bolesti bori tako da svaki dan iskoristi najbolje što može. Njegova kreativnost i poduzetnost ima također tisuću lica.- Rekao sam si "To tako mora biti, idemo dalje!" Sad se svaki dan bodem injekcijama. Multipla skleroza je podmukla bolest, može se pojaviti naglo ili pomalo. Zasad je mogu predosjetiti pa se znam stabilizirati i već sam navikao. Do prije dvije godine nisam ništa znao o njoj. Počelo je postupno od koljena do kuka, pa mi je na kraju bila oduzeta cijela desna strana tijela. Poslije te depresije sam istraživao malo na internetu. To je bolest s tisuću lica i kod nikoga nije ista. Simptomi se naglo pojavljuju, a mogu i nestati. Moj privatni i poslovni život je sa strane jer moram 24 sata na dan misliti na bolest. Kreativnost mi je služila kao i neki ispušni ventil. Kad sam se razbolio, nisam mogao naći posao i rekao sam "Idem nešto izrađivati". Prodajom svojih rukotvorina sam si zaradio za lijekove. Srećom sad sam se zaposlio pa imam za lijekove i što mi treba. Nešto mi plaća HZZO, a nešto ne pa moram sam kupovati lijekove u vrijednosti 500 do 800 kuna mjesečno - objašnjava Gjurić kako mu rad pomaže.- Košarice pletem od kuhane šibe, vrbe i furnira. Svaki dan nešto novo naučim. Sjednem i pogledam nešto na YouTubeu. Video koji traje pet minuta pogledam ako treba i 15 puta dok ne vidim kako se što radi. Ako pogriješim idem dalje dok ne naučim - opisuje nam mladi Kuzmičanin kako stalno uči nešto novo. U njegovoj radionici je mali kreativni nered, ali uvijek radi na nečem novom, često koristeći stare odbačene predmete. Sada radi stol od starih bačava, a i mnogo alata koje koristi je sam napravio i doradio.

Copyright: Nikica Gjurić

- Radim u poduzetničkom inkubatoru u Pleternici, sad će biti skoro pet mjeseci. Prijavio sam se sam se na natječaj i poslao zamolbu. Volontirao sam prije u udruzi Oppidum pa sam surađivao s njima na štandovima. Radim puno radno vrijeme u sklopu program javnih radova. zadovoljan sam plaćom i uvjetima. Pored svega toga otvorio sam svoj OPG. Uzgajam češnjak. Kad sam prvi put učio hodati , uz tu svu bolest sam proučavao i što mogu raditi. Prve godine sam posadio 20 kilograma i onda sam pomalo krenuo s time. Češnjak kao kultura ima dobar prinos, iako to ovisi i od godine. Može se dobro prodati, iako imam konkurenciju u vidu jeftinog kineskog češnjaka. Kao i za košarice i koje pletem i sve ostal, kineska roba je najjeftinija pa oni uvijek prolaze - kaže Gjurić.Copyright: Nikica Gjurić

- Najveća podrška su mi obitelj i cura Andrijana. Dosta ljudi mi se divi kako sve stignem uz tu svoju dijagnozu iako ima i onih koji kažu da sa simulant, ali opet sve okrenem na pozitivu, stavim osmjeh na lice i idem dalje. Ako ste oboljeli od multiple skleroze ili neke druge teške bolesti, poručujem vam samo da psihički budete jaki i da se ne predajete - poručuje na kraju Nikica.

Copyright: Nikica Gjurić

Copyright: Nikica Gjurić

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?