Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Nije ih omela ni kiša - "Ove godine su došli najhrabriji i najuporniji"

Nije ih omela ni kiša - "Ove godine su došli najhrabriji i najuporniji"

Županijsko natjecanje u oranju

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 1664

"Konkurencije ima, ali se izgleda ne trude. Svi su izvrsni orači i imaju izvrsne plugove i traktore, ali ja sam specijalno uložio u plug za natjecanje", kaže nam Alilovčanina Miroslav Bartolović koji je ove godine osvojio po šesti put titulu najboljeg orača plugom ravnjakom u Požeško-slavonskoj županiji.

- Ne koristim ga u privatne svrhe nego dva puta godišnje za županijska i državna natjecanja. Svake godine radim neke dorade i ubacujem nešto novo. Dok svi drugi "idu da idu", ja to volim i obožavam pa se i malo više trudim. Plug sam si specijalno konstruirao samo za natjecanja. Bitna je i praksa i vježba. Od ponedjeljka sam na traktoru, kod kuće su svi ludi zbog natjecanja. Kažu "Opet ga nema po cijele dane!" Zavučem se u polje i samo vježbam. Pristupam tome kao pravi sportaš, iako smo još uvijek lošiji od drugih krajeva gdje ima više posebnih plugova, kojima i županija to malo više financira. Nemamo velike novčane potpore, radimo to samo iz ljubavi - nastavlja Bartolović pa zaključuje "Volja je veća od svega, nije to samo doći i orati. Treba puno vježbe i iskustva. Nema tu velike filozofije".Natjecanje je popratila kiša, srećom ne prevelika. Najuporniji su ipak došli, ali nisu svi sportaši kao Bartolović.

- Prvi put sam prvi. Drugi i treći sam bio već pet-šest puta, konačno mi nije pobjeglo prvo mjesto. Ne znači mi to ništa financijski. Mi smo svi dobri dečki i kolege. Član sam Udruge orača i konačno će moje ime biti na prijelaznom peharu. Neki su bili prvaci dva puta, tako da ovih 12 godina natjecanja ima na njemu sedam ili osam imena. Drago mi je da sam im se pridružio. Na svom gospodarstu imam pet traktora i obrađujem 70 hektara pšenice, kukuruza, soje i repice. Za natjecanje se pripremam samo dok radim. Plug je standardni, koji bez prestanka radi u polju, nije natjecateljski i nema nikakvih preinaka, pa je uspjeh još veći. Moram to proslavit, mislim da ćemo ispeći pečenku kad dođemo kući - rekao nam je Blago Ivanika iz Gornjih Emovaca, pobjednik u kategoriju pluga premetnjaka.

- Konjima se bavim dosta dugo. Otac i djed su mi držali konje pa sam to nastavio. Konji mi znače puno kad radim s njima. Idemo i u šumu, oremo vrt, sadimo krumpire i ostalo. Mnogi konje drže za jahanje, ali ja volim baš radne konje. To su vam hrvatski hladnokrvnjaci, za njihovo zdravlje i kondiciju je dobro da rade i da se kreću. S njima sam u Mihaljevcima osvojio drugo mjesto u vuči klade. Čast mi je biti prvi na 1. županijskom natjecanju orača s konjima. Ja to volim i trenirao sam, tako da mi je drago. Suci su rekli da nisu ni na većim natjecanjima vidjeli tako dobro pooranu oranicu. Poorali bi moji konji zemlju možda bolje nego traktori - rekao nam je Zdravko Bičanić, član Konjogojstvene udruge Vallis Aurea.

- Uvjeti nisu idealni i slama se lijepi, ali nema odgađanja. Zadnjih par dana je napadalo kiše, pa nije suho, ali nije ni idealno. Ove godine imamo 12 natjecatelja s traktorima iz Požege, Viškovaca, Vetova, Jakšića... i tri natjecatelja u oranju s konjima. Trebalo ih je biti šest, ali zbog kiše su neki odustali. Ove godine su došli najhrabriji i najuporniji. Dok sam se sam natjecao to mi je bilo neko osobno zadovoljstvo. Ne vuku vas tu neke nagrade i novac, vuče nas ljubav prema oranju i prema tome svemu. Dolazimo najviše zbog druženja, a ako pobijedite, možete se pohvaliti prijateljima kako ste najbolji orač u svom kraju - rekao nam je na kraju Branko Pilaš, predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?