Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Zasjedali vijećnici Općine Čaglin: Prihvaćeno je desetak novih odluka

Uskoro će biti dovršena Strategija razvoja, prije čega treba provesti anketu u 31 naselju ove nerazvijene općine

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1526

Iako je sezona godišnjih odmora na vrhuncu, za pohvalu je podatak da se jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Čaglin odazvalo svih 14 vijećnika.

Predstavljena je izrada Strategije razvoja Općine Čaglin. Taj dokument važan za budući razvoj Čaglina i mogućnosti apliciranja za fondove EU, izradit će djelatnici Razvojne agencije Brodsko-posavske županije i LAG-a Posavina, kojeg je Općina Čaglin član.

Stručni suradnik LAG-a Posavina Krunoslav Eraković pojašnjava da bi Strategija razvoja trebala biti gotova kroz par mjeseci, a prije toga potrebno je provesti ankete po naseljima općine. „Imamo kostur, nakon ankete dobit ćemo detalje o potrebama Općine Čaglin“, rekao je Eraković u svom izlaganju. Iako dosta nerazvijena, Općina Čaglin broji čak 31 naselje, pa se očekuje da će želje i iskazane potrebe biti velike. Na problem sa izradama Strategija razvoja ukazao je vijećnik i zamjenik župana Željko Jakopović. „Mi nemamo ni Strategiju Republike Hrvatske. Sve što radimo ovdje i u Županiji je u zraku“, rekao je.

Bez rasprave je usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za ovu godinu, koji je u prvoj polovici godine imao 1,55 milijuna prihoda, a 1,78 milijuna rashoda. Uz polugodišnji izvještaj proračuna uobičajeno je i izvješće Općinskog načelnika. U ovom slučaju, izvještaj Dalibora Bardača bio je za četiri mjeseca, s obzirom da je na tu dužnost stupio krajem ožujka nakon prijevremenih lokalnih izbora.

Kao i drugi čelnici lokalnih samouprava, i on se požalio na smanjenje prihoda zbog novog obračuna poreza na dohodak, u iznosu od 300 tisuća kuna. Prihodi su ove godine smanjeni i zbog ukidanja pomoći centralne države u iznosu od 800 tisuća kuna. Trošak prijevremenih iznosio je 350 tisuća kuna, dok Općina mora vratiti porez po poreznim prijavama u iznosu od 540 tisuća kuna.  

Od projekata je Bardač najavio dovršetak sportske dvorane do početka nove školske godine, potpisivanje ugovora sa 19 mještana za energetsku obnovu kuća, nastavak radova na kanalizaciji i druge projekte.

Za vrijeme prošlog načelnika Đurine, pokrenuta je izrada projektne dokumentacije za Poduzetnički inkubator, u što je do sada uloženo 110 tisuća kuna, a vrijednost cijelog ugovora je 290 tisuća kuna.

Vijeće je donijelo odluku da se da se u Imrijevcima izgradi spomenik za dvojicu poginulih hrvatskih branitelja, te odluku da se na korištenje trima mnogobrojnim obiteljima daju općinske kuće u kojima oni već borave. Dvije kuće bit će dane na prodaju, uz tendenciju da prijeđu u vlasništvo obitelji koje u njima stanuju.

Cijela sjednica protekla je bez većih rasprava uz konstruktivnu komunikaciju i dobro vođenje predsjednika Općinskog vijeća Ivana Demšea, a niti po jednoj točci dnevnog reda nije bilo glasova protiv.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?