Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Bernardica Mihajlović: Prave žene ne bježe od vatre, nego trče u nju

Bernardica Mihajlović: Prave žene ne bježe od vatre, nego trče u nju

Bernardica je 2009. godine položila ispite i prošla obuku te postala, ne samo član DVD-a, već aktivni operativac.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Bernardica Mihajlović
Datum:
Broj pregleda: 3886

Oni su pravi heroji i ponos Hrvatske. Na svaki zvuk sirene izlaze na teren i bez razmišljanja riskirajući svoje, spašavaju tuđe živote i imovinu. Oni su vatrogasci i baš ovih vrućih ljetnih dana kad požari bukte na sve strane, nadljudskim naporima ih gase diljem zemlje. Iako još uvijeke rijetka pojava, i žene su na terenu, te bok uz bok sa svojim kolegama odlaze u borbu protiv vatrene stihije.

Jedna od njih je i Bernardica Mihajlović operativka u DVD-u Lipik. - Vatrogascima sam se priključila kad su djeca malo porasla, a ja se poželjela baviti nečim humanim i korisnim. Kako sam vrlo empatična osoba, puna energije, a pokreće me adrenalin, odabir da budem vatrogasac je bio sasvim logičan slijed. 2009. godine položila sam ispite za vatrogasca prošla obuku i postala, ne samo član DVD-a, već aktivni operativac na terenu – kaže naša sugovornica i dodaje, kako ju je da se pridruži vatrogascima na terenu potaknula i sama činjenica da je majka troje djece, pa se u nekim trenutcima znala pitati da se nađu u opasnosti bi li im više pomogla osposobljena za neke krizne situacije ili neosposobljena.

- To mi je dalo dodatni poticaj da se aktiviram, a i posao je dinamičan, puno se nauči, no najbitniji motiv u cijeloj priči je to što spašavate druge i pomažete im u teškim trenutcima. Koliko god u početku izgleda teško i tužno, većinom su to sretni završetci. Kad vidite da ste uspjeli spasiti tuđu imovinu i ljudski život, to zaista nema cijenu – kaže Bernardica.

Obitelj je od samog početka i u potpunosti podržava, a njenim stopama, krenuli su kćerka i sin. Bezrezervnu podršku ima i od svojih kolega u DVD-u Lipik. - Moj je DVD stvarno poseban, kao i moje kolege. Nikada se nisam osjetila diskriminirano ili manje vrijedno samo zato što sam žena. Postoje trenutci kad su moje kolege zabrinuti za mene, ako su u pitanju neke opasne i teške intervencije, ali kad se izlazi na teren to se ne pokazuje. Nakon intervencije, bude komentara poput „baš smo si razmišljali hoćeš ti to moći“ ali i „ma svaka ti čast ti si to odradila jako dobro“. To meni puno znači jer mi daje poticaj da nastavim još bolje, da uložim još više sebe u ovaj poziv. Jer kad Vam jedan profesionalac kaže da ste svoj posao odradili odlično to vrijedi jako puno – naglašava Bernardica.

Na pitanje bi li radije u radije na drvo ili u vatru, spremno odgovara da iako jako voli životinje, radije bi u vatru. - Moja tetovaža govori sve: „Prave žene ne bježe od vatre, nego trče u nju.“- kaže kroz smijeh Bernardica.

S obzirom na to da odlazak na intervenciju ne bira vrijeme, kad sirena zasvira Bernardica je uvijek spremna, a i njena obitelj je naviknuta na to. - Moji su se naviknuli na to da odlazim u 11 sati noću, u tri sata ako je potrebno, čak se dogodilo da ni na posao jednom prilikom nisam stigla. Isto tako jedna intervencija se dogodila, dok sam kuhala ručak, sirena se oglasila ja sam automatski sve ugasila i ostavila. Jednom sam čak trčala na intervenciju doslovno ispod tuša nisam se stigla niti obrisati, samo sam se obukla navukla kapuljaču na glavu i tako mokra otrčala. Takve situacije vam ne ostavljaju previše vremena za razmišljanje, jednostavno reagirate instinktivno. Uglavnom uz želju i ljubav prema ovom pozivu i podršku obitelji uspijevam sve uskladiti. Podrška obitelji jako je važna. Oni vide koliko ja volim to što radim i koliko uživam u svakom trenutku, tako da su mi zaista velika podrška.

Odlazak na intervenciju, kaže Bernardica, pomiješa osjećaje. - Tu se lome osjećaji, taj zvuk sirene je znak nama vatrogascima da idemo pružiti pomoć ali je u isto vrijeme i da je netko nastradao. Puno je teže ako je netko u nesreći ili požaru izgubio život, tada je to strašno težak osjećaj. A najljepši je svakako onaj kad nema stradalih i kad uspijemo na vrijeme spasiti da šteta od požara na imovini bude što manja – zaključuje Bernardica i dodaje kako bih se da može krenuti iz početka, profesionalno bavila vatrogastvom.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?