Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Vetovačka legenda Branko Starčević "Kustura" - "Mamić je frajer za njih sve"

Vetovačka legenda Branko Starčević "Kustura" - "Mamić je frajer za njih sve"

Dinamo mu je sve

Autor: Aleksandar Grlić
Fotografija: Aleksandar Grlić
Datum:
Broj pregleda: 2529

"To sam napravio kad je predsjednik Tuđman izmijenio ime u Croatia, "ovo-ono", HAŠK, "p... materina". Jedino je malo izblijedio. Stalno govorim da ću ga ofarbati pa nikako da to napravim", priča nam Branko Starčević, stanovnik vetovačke ulice Antuna Starčevića (op. a.  a ne Ante što je ispravno), kako je mu je na kući završio Dinamov grb. Starčević iz naše priče najveći je  i najživopisniji navijač zagrebačkog Dinama iz Kutjevačkog kraja. Cijelo selo priča o Branku kojeg zovu i Kustura.- Još je to trebalo prepraviti. Majstor je napravio malu šablonu, to je trebalo biti puno veće. Počelo je još u osnovnoj školi kad smo doselili u Vetovo iz Velike. Imao sam sedam godina. Neki su navijali za "ove ili one", a ja sam za Dinamo. Od onda su mi omiljeni klub. Volim ih sve to su sad većinom stranci. Taman kad se netko dobar pokaže, oni ga prodaju. Svi koji igraju dobri su , nitko se više ne zadržava dugo. Omiljeni su mi možda bili Slaven Zambata, Zvone Boban. Pa i Prosinečki je bio dobar - prisjeća se Kustura, legenda vetovačkog kraja kako je postao super navijač.

Čitave plaće je u mladosti znao potrošiti na svoj omiljeni klub, pa je nekad bio i gladan. Braća Mamić bi Branku mogla biti vrlo zahvalni jer stalno vrbuje mlade iz vetovačkog kraja da navijaju za Plave, a ne Bile. Djeci iz sela ponekad kupi dres, jer kaže da se počinje od malena.

- Ovi koji su se doselili iz Bosne su svi neki Hajdukovci pa "vade mast", ja se navučem na to. Ne bude svađe, malo samo provociraju. Dinamo mi znači sve. Kad bi Mamić znao koliko sam dječaka privukao da navijaju i koliko sam utakmica gledao, sigurno bi mi svake godine slao trenirku.Nekada sam cijelu plaću znao potrošiti u Zagrebu na ulaznice, piće i jelo. Nekad i kolege povedeš. Onda sam bio i gladan i posuđuješ do iduće plaće. Kad su bile dobre utakmice znao sam ići i dva puta mjesečno. U zadnje vrijeme sam išao samo na ove međunarodne, kad počne europska liga. Na zadnjoj nas je oprala kiša, nismo mogli pobjeći - prisjeća se Starčević.

- Išli smo u početku uvijek na zapad. Malo smo pili i galamili, ali nikad nismo imali problema s policijom. Nismo išli gdje su ekstremi. Prije smo išli na zapad , a od Hrvatske na istok. Omiljena mi je bila 1982. godina kad su bili prvaci Jugoslavije, vodio ih je Ćiro. Iz Vetova bilo barem 50 ili 60 ljudi na zapadnoj tribini. Išlo se tad puno više na utakmice. Došli su kasnije te godine i u Vetovo na utakmicu, a imali smo i dužnost da budemo redari na toj utakmici. Znao sama prije ići često na sve važnije utakmice u Zagreb. Ideš na utakmice, ako pobjede napijemo se kad idemo kući. Ako izgube, napijemo se od tuge, radosti, od svega. Bili smo ekipa. U sjećanju mi je ostala ona poslije rata kad smo se borili s Partizanom, kad je bilo 5:0 u Zagrebu, 1997. godine. Trebao sama ići i 13. svibnja (1990. godine) kad su se potukli sa Zvezdom, kad je Boban "bubno" onog policajca. Trebao sam ići na nju, a oduvijek sam ovako čupav. S prijevozom se nešto dogodilo i nisam otišao. Počela je tuča i rat, bilo je gotovo - nabraja svoje omiljene utakmice živopisni Kustura.- Ti mladi dolaze, a oni ih prodaju. Ništa im ne bih rekao nego da igraju bolje od ostalih, u uzvratu (protiv Fola Escha) su dobro igrali, a mislio sam da će ih izbaciti. Kako ne bih bio veseo kad su dobili utakmicu. Malo ih je potreslo kad su zatvorili Mamiće. Odmah počnu misliti kako će to biti s ugovorima, hoće li biti novca ili neće - komentira nam njihovu igru Branko - pa na kraju dodaje: "Mamić je frajer za njih sve. Mogu svašta pričati, oni će biti kao Hajduk kad Mamić digne ruke od toga, mislim da je normalno da čovjek,  kada uloži svoje novce, nešto zaradi".
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?