Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Antonija Zelenika: Željela bih svoja iskustva i pozitivu prenijeti i drugima

Antonija Zelenika: Željela bih svoja iskustva i pozitivu prenijeti i drugima

Marmelade i džemovi ove vrijedne Veličanke poznati su i cijenjeni ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 2026

- Kad pređete četrdesetu, nekako se čini da više ne pripadate nigdje. To su one godine kad niste baš traženi i nađete se u nekom začaranom krugu. Shvatila sam da tako ne mogu funkcionirati i da moram pokrenuti nešto što će me ispuniti i učiniti sretnom, jer sam vjerovala u sebe i znala da imam tu ogromnu energiju koja me pokreće i kojom mogu dati još puno za sebe i svoju obitelj – kaže Antonija Zelenika vlasnica OPG-a iz Velike čije su marmelade i džemovi nadaleko poznati i cijenjeni ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Antonija posjeduje eko plantažu od 1,5 hektara površine, na kojoj uzgaja šipak, aroniju te oko 300 stabala voćaka, uglavnom starih sorti jabuka i šljiva.

- Kako se bavim potpuno ekološkim uzgojem, dakle bez tretiranja pesticidima, imam puno samoniklog ljekovitog bilja, poput divlje mente, koprive, gospine trave, kamilice te oko 20 stabala bazge, a tu su i grmovi ruža, pa uz pekmeze i džemove proizvodim i sokove te čajeve – kaže naša sugovornica i napominje da iako su joj proizvodi danas prepoznatljivi i cijenjeni na tržištu, početak nije bio ni malo lak,no kad se radi s ljubavlju uspjeh je zagarantiran.

- Često me ljudi znaju pitati za savjet jer bi se i sami okušali u proizvodnji pekmeza i džemova, tada ima kažem da uspjeti mogu samo ako imaju ljubav prema prirodi i poslu kojim se žele baviti. Zarade nema prve tri godine i na to moraju biti spremni, a posao koji ih čeka je ogroman i ni malo lak. Prvo ćete se naraditi, a tek nakon tri godine stiže zarada i uspjeh. – kaže gospođa Zelenika.

Razočarana je jedino jer nema potporu lokalne sredine, ni nakon pet godina ekološkog uzgoja, proizvodnje i priznanja za svoje proizvode. – U Velikoj nećete vidjeti niti jednu tablu koja će vam pomoći pronaći put do mog OPG-a, pa mnogi koji dolaze u Veliku, a znaju za moje proizvode, ne mogu me pronaći. Teško mi je zbog toga, osjećam se diskriminirano, a jedina sam žena u Požeško - slavonskoj županiji koja ima ekološki uzgoj. Nekoliko sam se puta obraćala u svoju općinu, no čini se da za mene tamo nemaju sluha – razočarana je Antonija.

Posao koji radi, kaže, ispunio je sva njena očekivanja i uspjela je ostvariti sve svoje ciljeve, postala jača puna samopouzdanja a svoja bi iskustva i pozitivu željela prenijeti i drugima.

- Jako sam zadovoljna, prezadovoljna, jer sve što radim, radim iskreno iz srca i čiste ljubavi. Perfekcionist sam i volim sve dovesti do savršenstva, kako bi moji proizvodi kojima na sajmovima častim posjetitelje bili doista savršeni. Ponekad se posao prije odlaska na sajam završava do kasno u noć, no isplati se - priznaje naša sugovornica i dodaje kako je jako važno sudjelovati na sajmovima i izlagati proizvode, jer to je već pola uspjeha.

- Ne možete sjediti u Slavoniji, Velikoj, Kutjevu ili bilo kojem drugom mjestu pred kućom i prodati svoj proizvod, to je nemoguće, morate se pojavljivati na svim sajmovima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, jer cijeli svijet tako funkcionira – zaključuje Antonija.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?