Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Požeški festival - od uglednog događaja do preskupog cirkusiranja

Požeški festival - od uglednog događaja do preskupog cirkusiranja

Kako se uspjelo "ulupati" 1.100.000 kuna u manifestaciju koja je prijašnjih godina koštala 500.000 kuna.?

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 2085

- Gotovo godinu dana prošlo je od održavanja Aurea Festa, a u medijima se tek ovih dana pojavila informacija da je festival koštao gotovo milijun i sto tisuća kuna, te kako uoči novog festivala postoje dugovi stari sada već godinu dana. Tako je jedan od najstarijih i najuglednijih hrvatskih festivala pretvoren u preskupo cirkusiranje koje se nažalost nastavlja i ove godine – rekao je na današnjoj konferenciji za medije Bruno Horvat, član Gradskog odbora SDP-a Požege.

00:30 Bruno Horvat

Horvat dodaje kako mu je kao nekome tko je više godina i sam sudjelovao u organizaciji festivala poznato da su kriteriji uspješnog festivala, između ostalog, i izravan prijenos.

- Požeški festival od svojih početaka bio je u kategoriji najvećih hrvatskih festivala. Zbog svog koncepta njegovanja tradicijske glazbe, HRT je redovito u svom planu i programu imao predviđen izravan prijenos, redovito je snimana i večer popularne tamburaške glazbe. Nije bila rijetkost da je HRT emitirao sve tri večeri požeškog festivala. I sada po prvi puta izravnog prijenosa nema, a organizatori se hvale uspješnim pregovorima s HRT-om u kojima su izgubili izravan prijenos. Snimka festivala u usporedbi s izravnim prijenosom ne može se uspoređivati ni na koji način. To je otprilike kao da gledate odgođenu snimku prijenosa hrvatske nogometne reprezentacije - kaže Horvat.

00:20 Bruno Horvat

Kaže da se prijenos tako ne dogovara i napominje kako suradnja s HRT-om počinje već početkom godine, a imena izvođača na stolu urednika HRT-a trebala bi biti već sredinom lipnja.

- Tako je to bilo godinama pa i za vrijeme prošlog gradonačelnika Zdravka Ronka - tvrdi Horvat, te naglašava kako leđa ovom i ovakvom festivalu nisu okrenuli samo, najveći mediji već i autori.

00:44 Bruno Horvat

Smatra kako je nezadovoljstvo među izvođačima kulminiralo gašenjem polufinalne večeri tamburaške pjesme na kojoj su stasali danas najpoznatiji tamburaški glazbenici, te da je taj potez uništio sve ono što je požeški festival predstavljao u smislu očuvanja tradicijske glazbe.

- Nakon svega, pitamo se, što se to događa s nekad uglednim požeškim festivalom? Da su problemi ogromni i da su građani i gosti izuzetno nezadovoljni, sad je već svima kristalno jasno. Iskreno se nadamo da se požeški festival neće urušiti kao što se urušila i pozornica na Ivanjskom krijesu - rekao je Horvat.

Najtragičnije u cijeloj priči drži to što i dalje ostaje nejasno, kako se uspjelo "ulupati" milijun i sto tisuća kuna u manifestaciju koja je prijašnjih godina koštala uvijek ispod pola milijuna kuna.

- Kako se radi o činjenici da je Grad Požega organizator festivala, smatramo da građani Požege zaslužuju da im se na transparentan način prikažu troškovi prošlogodišnjeg festivala - zaključio je Bruno Horvat.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?