Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Prestanak pušenja smanjuje rizik za cijeli niz opasnih bolesti

Prestanak pušenja smanjuje rizik za cijeli niz opasnih bolesti

Zavod za javno zdravstvo uoči Svjetskog dana nepušenja proveo je danas javnozdravstvenu akciju.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1402

U našoj županiji na prvom mjestu uzroka smrti nalaze se bolesti srca i krvnih žila, a na drugom je skupina karcinoma. Od bolesti srca i krvnih žila te raka umiru 3 od 4 stanovnika naše županije, a važan čimbenik rizika je pušenje.

Prestankom pušenja smanjuje se zdravstveni rizik za cijeli niz ovih opasnih bolesti – upozorili su danas građane uoči Svjetskog dana nepušenja djelatnici Zavoda za javno zdravstvo.


Pušenje ne samo da uzrokuje niz bolesti, nego donosi i niz troškova kojih pušači često nisu ni svjesni, od cijene cigarete, upaljača do primjerice, cijene goriva kada nestane cigareta pa bez razmišljanja sjedamo u automobil do prve prodavaonice - istaknula je voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

00:33 Jasmina KovačevićSvi pušači za pomoć u odvikavanju mogu se obratiti stručnjacima. Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije ostvario je jako dobre rezultate kroz Školu nepušenja čija će nova grupa polaznika biti formirana već ove jeseni.

Ove godine pušači su se imali priliku okušati i na natječaju "Pušenje odbaci, lovu nabaci" na koji se prijavilo 50 kandidata, a njih 38 prestalo je pušiti na 30 dana. Nakon provedene kontrole utvrđeno je kako još uvijek 13 osoba ne puši. - To je više nego odličan uspjeh, a takve aktivnosti planiramo i iduće godine - najavila je doktorica Kovačević.

Građani su tijekom današnje javnozdravstvene akcije imali prigodu provjeriti koncentraciju ugljičnog monoksida u krvi pomoću analize izdahnutog zraka posebnim uređajem, te dobiti zdravstvene savjete.

Svjetski dan nepušenja osim što ukazuje na štetne posljedice koje uzrokuje konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda, ove godine naglasak ima i na nedozvoljenoj trgovini duhanom, odnosno ilegalnu proizvodnju, distribuciju i konzumaciju duhana i prerađevina, koja osim što uzrokuje izostanak naplaćenih poreza, i što novac završava u rukama kriminalnog miljea, uzrokuje i štetne posljedice po zdravlje posebice mlađe populacije.

00:17 Jasmina Kovačević

Zaključila je Kovačević.

No uz sve ovo i dalje je glavni i osnovni cilj Dana nepušenja upozorenje o štetnim posljedicama te navike.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?