Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Trenkovi panduri uz Franju baruna Trenka

Članovi Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ posjetili kriptu Kapucinskog samostana i muzej tvrđavu Špilberg

Autor: PP Trenkovi panduri
Fotografija: PP Trenkovi panduri
Datum:
Broj pregleda: 1779

Ovoga vikenda članovi Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ boravili su u češkom gradu Brnu, gdje su posjetili kriptu Kapucinskog samostana u kojoj mumificiran leži vođa Trenkovih pandura, Franjo barun Trenk.

U samostanu je pandure primio kapucin Ciril , koji im je pokazao te u detalje pojasnio kriptu i ostali dio kapucinskog samostana, koji se ne mogu vidjeti redovnim posjetom samostanu. Panduri su po prvi puta vidjeli originalni portret Franje baruna Trenka, čiju kopiju posjeduje i Gradski muzej Požega.

Kapucini su izrazili veliko zadovoljstvo njihovim dolaskom te zatražili fotografije pandura uz Trenka, koje će biti izložene u njihovu muzeju. Drugi dan su panduri primljeni u muzej tvrđave Špilberg, gdje je Franjo barun Trenk u tamnici proveo zadnje dane svoga života.

Upravo u tamnici Franjo piše i svoj testament te memoare. Pandurima je predstavljen i objašnjen kompletni dio muzeja koji se sastoji od nekoliko dijelova. Ovdje su panduri vidjeli osobni nož Trenka, knjigu kojoj su korice izrađene od ljudske kože i još puno zanimljivih  raznih predmeta koji su pripadali poznatim osuđenim osobama i samoj tvrđavi Špilberg.

Drugi je to posjet članova postrojbe Brnu od 2007. godine, kako djeluju samostalno.

Koliko su panduri zanimljivi i interesantni govori podatak da će njihove fotografije biti objavljene u jednom tiskanom izdanju u Tokiju, jer su ih sa velikim zanimanjem fotografirali turisti iz Japana, koji su toga dan obilazili tvrđavu.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?