Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Cesarik: Osnivač i vlasnik Veleučilišta nije Grad već država

Cesarik: Osnivač i vlasnik Veleučilišta nije Grad već država

Neferović: U nekoliko navrata pozivali smo na suradnju, no ova ekipa samo politizira i laže

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1454

Požeško Veleučilište zatražilo je od Grada Požege suglasnost za dogradnju glavne zgrade Veleučilišta, procijenjene vrijednosti 10 milijuna kuna. Vlasnik nekretnine je Grad Požega, koji s Veleučilištem ima Sporazum o korištenju nekretnine i za važnije građevinske preinake potrebna je pismena suglasnost Grada.

Na tiskovnoj konferenciju održanoj 22. travnja, požeški gradonačelnik Vedran Neferović zatražio je nadopunu zahtjeva za suglasnost za ulaganje u nekretnine i projektnu dokumentaciju.

Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Marijan Cesarik na današnjoj konferenciji za novinare podsjetio je gradonačelnika Neferovića kako osnivač i vlasnik Veleučilišta nije Grad Požega već Republika Hrvatska, i da je zalaganjem tadašnjih predsjednika Stipe Mesića i gradonačelnika Zdravka Ronka još 2006. godine vlasništvo bivšeg Doma HV-a preneseno na Grad Požegu isključivo za potrebe Veleučilišta u Požegi:00:38 Marijan Cesarik

Rekao je Cesarik i naglasio kako ideje o možebitnim lokacijama uz Priorljavsku ulicu između Radićeve i Primorske nisu realne, jer niti se nalaze u GUP-u, niti su u vlasništvu Grada, pa se time ne bi trebali zavaravati.

Polazeći od nakane Republike Hrvatske da se nekretnina predaje u vlasništvo samo i jedino za potrebe Veleučilišta, Cesarik traži da Grad obavi prijenos vlasništva nekretnine na Veleučilište, s klauzulom da se u slučaju ukidanja Veleučilišta prenesena imovina vrati u vlasništvo državi. Time bi se stekli svi uvjeti za kvalitetno apliciranje Veleučilišta prema fondovima EU za adaptacije, dogradnje, izgradnje, a posebno za otklanjanje neumjesnih i neumjerenih prijedloga, smatra Cesarik:

00:22 Marijan Cesarik

Zaključio je Cesarik i poručio kako je Veleučilište nezavisno, autonomno i samostalno odlučuje o strategiji i prioritetima.

- Veleučilište prema svojim dokumentima, posebice strategiji razvoja, ima obvezu ulagati u prostore kojima će poboljšati studentski standard. Na to nas obvezuju i preporuke Agencije za znanost i visoko obrazovanje pri postupcima reakreditacije u kojima se tražilo da povećamo prostor knjižnice te laboratorijskih prostora i poboljšamo njihovu opremljenost, rekao je v.d dekana dr. sc. Dinko Zima, naglasivši kako dobivanje dopusnice za obavljanje djelatnosti ovisi o navedenom, a ne o izgradnji studentskog doma.

- Iz iskustva i kontakata s drugim veleučilištima i visokim školama gotovo niti jedno u svojoj djelatnosti nema uslugu pružanja prehrane i smještaja:

00:17 Dinko Zima

istaknuo je Zima. Podsjetio je kako su radom i zalaganjem u proteklom razdoblju poboljšali međunarodnu suradnju, ostvarili dolaznu i poboljšali odlaznu mobilnost, a provode i organiziraju međunarodne projekte i konferencije, pokreću međunarodni znanstveni časopis, plasiraju na tržište kvalitetna vina... No osnovna djelatnosti i nadalje im je obrazovanje i poboljšanje njegove kvalitete:00:19 Dinko Zima

Zaključio je Zima i najavio o svemu navedenome javnost upoznati na Danima otvorenih vrata Veleučilišta.

Na prozivke iz Veleučilišta odgovorio je gradonačelnik Požege Vedran Neferović

00:30 Vedran Neferović

"U nekoliko navrata pozivali smo na suradnju i razgovor zbog razvoja Veleučilišta i boljeg studentskog standarda. S tim pozivima nastavit ćemo i dalje, a oni će se vjerojatno realizirati tek s novim dekanom i novim članovima Upravnog vijeća. Ova ekipa osim politiziranja i laganja nije u stanju ništa drugo ponuditi", zaključio je Neferović.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?