Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Lucić: Sramotno je da povećavamo uvoz poljoprivrednih proizvoda unatoč postojećim resursima

Lucić: Sramotno je da povećavamo uvoz poljoprivrednih proizvoda unatoč postojećim resursima

Izmijenjena je gotovo polovina članaka dosadašnjeg Zakona o poljoprivredi.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1710

HDZ-ovi zastupnici bili su suzdržani pri donošenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu, no ipak su zadovoljni izmjenama koje su donijete, istaknuo je predsjednik Županijskog odbora HDZ Požeško-slavonske županije Franjo Lucić na današnjoj konferenciji za novinare.

Lucić kaže kako je od 85 članka prijašnjeg zakona izmijenjena gotovo polovina. Smatra da bi bilo bolje da je u potpunosti donijet novi zakon, jer ovaj dosadašnji koji je 2013. godine donijela Kukuriku koalicija ugađao je samo velikim sustavima i tvrtkama i tako u neravnopravan položaj stavljao male poljoprivredne proizvođače koji nisu mogli, ni kupiti, ni doći u zakup poljoprivrednog zemljišta.

Istaknuo je kako je na prijedlog HDZ-a novim zakonom, jasno precizirano da prilikom davanja državne zemlje u zakup, ne može nitko iz druge županije imati prednost pred lokalnim proizvođačima.

- U protekle dvije godine podijeljeno je svega 1.500 hektara državnog zemljišta, a u 2015. godini tek 215 i to na četiri velike tvrtke, što je pokazatelj kako je zakon bio podređen jedino i samo velikim sustavima.

- Upravo izmjenama zakona uspjeli smo preduhitriti i nadalje takvo raspolaganje zemljištem - rekao je Lucić, dodajući kako je Odbor za poljoprivredu uložio ogroman trud da bi poboljšali Zakon o poljoprivrednom zemljištu te doveli poljoprivredne proizvođače u bolju i ravnopravniju poziciju.

– Mijenjana su četiri zakona. Zakon o poljoprivredi, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, komasaciji i agronomskoj komori. To su četiri bitna zakona koja daju jamstvo za osiguranje samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, jer sramotno je da Republika Hrvatska iz godine u godinu povećava uvoz poljoprivrednih proizvoda, unatoč svim postojećim resursima.

- Kao predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu ali i čovjek s ovih prostora, veselim se što smo jednom akcijom i lijeve i desne opcije postigli zajednički dogovor potreban kako bi spasili malog proizvođača - naglasio je Lucić.

Župan Alojz Tomašević, istaknuo je kako je ponosan što su sudjelovali u izmjenama Zakona o poljoprivredi i što su spasili nacionalne interese, interese seljaka i proizvođača.

- Zakon o poljoprivredi i Zakon o poljoprivrednom zemljištu jamstvo su opstojnosti na ovim prostorima. Zato nismo dozvolili da to ide pored nas. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u izradi ovog zakona. Konačno su došli pameti! Napokon je netko shvatio da važan i dobar zakon nije pitanje osobnih i političkih interesa nego je to interes nacije - smatra župan Tomašević. 

Naglašava kako na ovome neće stati, nego nastaviti dalje, te da neće dopustiti da se buduće ministrove uredbe donose na štetu domaćeg seljaka.

-Ovoj županiji posebno je značajna poljoprivreda. Stoga pozivam sve naše poljoprivrednike, mlade ljude i sve koji žele da zajedno radimo i pratimo provođenje i pripremu ovakvih zakona, neka se odazovu u proizvođačke organizacije, zadruge ili bilo koje druge modele djelovanja kako bi poljoprivredu stavili u funkciju i pokrenuli zapošljavanje. Učinit ćemo sve potrebno. Mijenjat ćemo zakone, mijenjat ćemo i Vlade - zaključio je župan.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?