Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Veliki petak u požeškoj Katedrali

Veliki petak u požeškoj Katedrali

Katedrala sv. Terezije Avilske, 3.4.2015.

Autor: Požeka biskupija
Fotografija: Požeka biskupija
Datum:
Broj pregleda: 1612

Obrede Velikog petka predvodio je sinoć u požeškoj Katedrali biskup Antun Škvorčević okružen svećenicima i đakonima iz biskupijskih središnjih ustanova i  župe sv. Terezije Avilske. Nakon svečanog pjevanog proglasa muke i smrti Gospodnje, biskup je u homiliji istaknuo da nas Veliki petak podsjeća na tešku činjenicu zla, nepravdi progona i ubijanja prisutnih u svako doba čovječanstva, naglasivši kako ih mučno osjećamo i danas.

Ustvrdio je da čovječanstvo niti u doba uznapredovale znanosti ne uspijeva pronaći primjeren odgovor na tu negativnu stranu našeg postojanja. Podsjetio je kako se uskoro navršava 70 godina od završetka II. svjetskog rata u kojem je naneseno silno mnogo nepravdi nedužno ubijenim i progonjenim ljudima te kad ne bi bilo instance s koje bi se mogla očekivati pravda za sve njih, trijumfiralo bi zlo i besmisao.

Upozorio je vjernike kako Isus u evanđeoskom izvještaju koji smo čuli, tijekom nepravedne osude na smrt nastupa sa sviješću „Ja jesam“, imenom kojim se Bog predstavio Mojsiju kad je pokrenuo oslobođenje svoga naroda iz Faraonova ropstva. Pored toga, u istom izvještaju on je 12 puta tijekom procesa nazvan kraljem, zna da je došao njegov čas, da se njegovom smrću treba ispuniti Pismo a ne ono što mu je ljudska zloća namijenila te govori o svojoj proslavi.

Biskup je istaknuo da sve navedeno svjedoči kako je s Isusom Kristom u našu povijest zla, nepravdi, progona i ubijanja ušao netko tko je iznad svega toga i tko u ta stanja može unijeti lijek Božje ljubavi koja udjeljuje dostojanstvo i pravdu prezrenima i pogaženima. Naglasio je da je Isus Krist Božji odgovor  na navedena ljudska stanja, jedini kadar oduzeti im razornu, smrtnu moć, u njima ostvariti pobjedu života.

Pozvao je vjernike da sva zla koja ih pritišću, nepravde, progone i prijetnju smrti otvore njegovoj moćnoj ljubavi s križa, da svojim poljupcem križu posvjedoče kako vjeruju njegovoj pobjedi nad zlom i smrću te da žele s njime živjeti slobodu koju im on daruje.

Nakon velike prastare molitve vjernih Velikoga petka, uslijedio je središnji dio obreda, otkrivanje križa i ljubljenje a kojem su vjernici, među njima brojni mladi i djeca pristupili s velikom sabranošću, i dostojanstvom. Na kraju je biskup svima zahvalio za strpljivost i žrtvu kojom su sudjelovali na proslavi muke i smrti Gospodnje. Podsjetio ih je da je Velika subota dan kada crkva ne slavi svetih otajstava, nego u tišini bdije pokraj Isusova groba pa ih je pozvao da i oni svrate u Katedralu posvjedočiti svoju blizinu Isusu umrlom za nas.

Poslije obreda Velikog petka, u kapeli sv. Ivana Pavla II. u kripti Katedrale započelo je molitveno bdijenje pokraj Isusova groba na kojem će se tijekom subote organizirano smjenjivati različiti slojevi vjernika, a započeli su ga mladi.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?