Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

ORaH: Tribina S.O.S. za Slavoniju

ORaH: Tribina S.O.S. za Slavoniju

Hotel Grgin dol 20.3.2015.

Autor: ORaH
Fotografija: Slavonski.hr
Datum:
Broj pregleda: 1420

Gradska organizacija ORaH - Požega održala je jučer u u Hotelu "Grgin dol" javnu tribinu pod nazivom „S.O.S. za Slavoniju“, prvu tribina u ciklusu od deset. Tribinu je otvorio Dinko Smojvir, predsjednik Gradske organizacije ORaH – Požega, dok je istom moderirao Krunoslav Weinpert - Voditelj gospodarskog foruma Istočne regije, koji je ujedno i održao predavanje uz  gospodina Igora Filka zamjenika voditelja gospodarskog foruma Istočne regije.

Stranka Održivi Razvoj Hrvatske „ORaH“ javnost Hrvatske, a posebice Istočne regije, želi upoznati sa neodrživom i lošom ekonomskom situacijom u Slavoniji, te na posljedice koje ista donosi.

Slavonska regija treba se okrenuti strateškim predispozicijama za prehrambenu,  drvno‐prerađivačku  industriju i realizaciju  većeg  broja  projekata dobivanja toplinske  i  električne  energije  iz poljoprivredne  i  djelomično šumske  biomase.  Prilika za razvoj su i  bioplinski projekti, kao i proizvodnja biodizela i bioetanola- rečeno je na prvoj od 10 tribina koje će Gradska organizacija ORaH - Požega organizirati u narednom periodu u Požeško - slavonskoj županiji.

ORaH daje prijedlog promjena za gospodarski i društveni razvoj  regije koji poziva na hitnu kvalitativnu reformu javne uprave u efikasan servis građana, drastično  smanjenje  broja  jedinica  lokalne  samouprave i precizno razgraničenje ovlasti gradova, regija i središnje države, ukidanje županija i formiranje četiri regije sukladno zemljopisnim obilježjima.

Takvom reformom teritorijalnog ustroja formira se temelj procesa u kojem ORaH predlaže značajnu decentralizaciju države i prenošenje značajnog djela ovlasti i sredstava sa centralne vlasti na regije te gradove i općine i transparentno smanjenje troškova svih državnih službi i agencija. Potrebna je značajna implementacija i provedba malih ili srednje velikih projekata i iz pozicije tehnološke i komunalne infrastrukture te ljudskih resursa.

Taktičke alate za ispunjavanje ovih modela ORaH vidi u donošenju  mjera  za  poticanje  domaćih  i  stranih  investitora  na  otvaranje proizvodnih pogona, zapošljavanje i  reinvestiranje. Potrebno je donošenje  plana  i  programa  revitalizacije  postojećih  poljoprivrednih, proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta i to  individualnim pristupom, uspostavom zeleno‐plave vrpce i korištenjem raspoložive imovine RH u službi gospodarskog oporavka.

Vlada RH - je maćeha Slavoniji: Izraženim nejednakostima regionalnog razvoja regija, koji se najviše očituje u Istočnoj regiji te nepravednoj i nepoštenoj Nacionalnoj klasifikaciji prostornih jedinica (NUTS). Vlada RH izražava svoj maćehinski odnos prema Slavoniji i Baranji. Od milijun i 122 tisuće zaposlenih u RH, u Istočnoj regiji iako živi preko 805 tisuća, radi samo 151.190 ljudi -  najmanje od svih regija. Istočna je regija u gotovo svim kategorijama na zadnjem a tek u ponekim na predzadnjem mjestu.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?