Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

ORaH Požega reagirao povodom trovanja životinja u Gornjim Vrhovcima

ORaH Požega reagirao povodom trovanja životinja u Gornjim Vrhovcima

Reagirali smo povodom eklatantnog primjera teškog narušavanja ljudskih i civilizacijskih normi

Autor: ORaH/RVA
Fotografija: ORaH
Datum:
Broj pregleda: 1322

Gornji Vrhovci, selo pod Papukom, bilo je ovih dana poprište okrutnog nasilja nad životinjama. Vijest da je, opravdano se sumnja, otrovano pet pasa i četiri mačke, izazvala je ogorčenje javnosti, te uznemirila i uplašila pet jedinih stanovnika ovog sela, ljude starije životne dobi. Gradska organizacija ORaH Požega, u skladu sa svojom politikom zaštite, kako ljudskih, tako i prava životinja, reagirao je svojim priopćenjem povodom ovog eklatantnog primjera teškog narušavanja ljudskih i civilizacijskih normi.

"Psi i mačke lutalice nisu samo ružna slika ljudske nebrige i nehumanosti, već predstavljaju i potencijalnu javno-zdravstvenu opasnost. Problem napuštenih i odbačenih kućnih ljubimaca prebacuje se na entuzijaste i volontere, u našem gradu to su članovi Udruge za zaštitu životinja "Sirius", a u najgorem slučaju na komunalnu službu.

Vlasnici kućnih ljubimaca dužni su svoje životinje cijepiti i čipirati, što je djelotvoran način kontrole zdravlja životinja, a posredno i zdravlja ljudi. Međutim, nameće se pitanje kastracije, najboljeg oblika kontrole okota i preveniranja ovakvih nemilih događanja.

Udruga "Sirius" je u kolovozu prošle godine osmislila i ostvarila hvalevrijedan projekt "Članarina za kastraciju". U suradnji s Veterinarskom ambulantom Požega, te potpomognuti subvencioniranjem od strane Gradske uprave, uspjeli su prepoloviti cijene kastriranja za vlasnike životinja, članove udruge (pristupanje udruzi omogućeno je svima zainteresiranim članarinom od 50 kuna). Odziv građana bio je dobar. Očigledno su visoke cijene kastriranja, u ovim teškim ekonomskim prilikama, vlasnicima životinja često nepremostiva prepreka. U GO ORaH Požega mislimo da je jedno od rješenja kastriranje mužjaka koje je znatno jeftinije, bar kao prvi korak. Neodgodivo je i pitanje azila za životinje, koji u Požegi ne postoji unatoč velikom broju napuštenih životinja. Također smatramo da bi u školama trebalo pojačati programe odgoja djece u smislu osvješćivanja humanog suživota sa kućnim ljubimcima. Apeliramo na sve odgovorne gradske strukture da se aktivno, i što je najvažnije, kontinuirano uključe u rješavanje problema odgovarajuće brige za životinje.

GO ORaH Požega

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?