Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Ruđer Bošković – književnik koji se dopisivao s Marijom Terezijom, papom, kraljevima…

Nastavljeno obilježavanje Dana Matice hrvatske u Požegi

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 1226

U sklopu obilježavanja Dana Matice hrvatske u Požegi, danas je u požeškoj Gimnaziji predstavljena biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, pokrenuta 1993. godine, kao svojevrsni nastavak na biblioteku Pet stoljeća hrvatske književnosti.

Nakon uvodnih riječi predsjednice požeške Matice hrvatske dr. sc. Vesne Vlašić, ravnatelj Gimnazije Pavle Bucić izjavio je da će knjiga opstati, bez obzira na pokušaje elektronički mediji da ju „ubiju“. „Knjiga će opstati i zbog toga ju treba stalno promovirani, naročito među mladima“, rekao je u uvodu ravnatelj Gimnazije Pavle Bucić. Predstavljanje u gimnazijskoj knjižnici pratili su učenici Gimnazije i Katoličke gimnazije.

Stoljeća hrvatske književnosti najveći su tiskani projekt Matice hrvatske. U zadnjih dvadesetak godina izdano je 126 knjiga, koje se rade u skladu s najnovijim spoznajama kroatističke znanosti zadnjih pola stoljeća.

00:22 Ante Stamać

rekao je akademik Ante Stamać, dodajući da se nekad pisalo na različitim standardnim jezicima: staročakavskim, staroštokavskim i staroslavenskim jezikom kao književnim jezikom Hrvata, na kojem su braća Ćiril i Metod preveli Bibliju, pa do najstarijeg teksta hrvatske književnosti - Bašćanske ploče.

Godišnje se u prosijeku izda od 6 do 8 knjiga, koje rade ekipa od tri redaktorice i šest urednika. Iako je prema Stamaću Ruđer Bošković jedan od najvećih Hrvata, nikad nismo imali prilike čitati njegova djela. Bošković je pisao latinskim, ali i hrvatskim jezikom. Njemu su posvećene dvije knjige -  „Pomrčine Sunca i Mjeseca“ te „Pisma, pjesme i rasprave, autora. Autor knjiga je dr. sc. Stipe Kutleša, redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu, koji je održao predavanje o ulozi Ruđera Boškovića u hrvatskoj povijesti, znanosti, kulturi i današnjem životu.

Kutleša napominje kako mnogi ni danas ne znaju da Bošković  ima veze s književnosti. „Pomrčine Sunca i Mjeseca“ napisana je su u stihovima, što je bilo popularno u osamnaestom stoljeću, dok druga knjiga sadrži izabrana pisma, pjesme i rasprave u kojima Bošković piše na hrvatskom jeziku.

00:21 Stipe Kutleša

O veličini Boškovića govori i podatak da su među pismima i ona carici Mariji Tereziji, koju je poznavao, portugalskom kralju Ivanu V, papi Benediktu XIV i brojnim drugim suvremenim velikanima.

Obilježavanje Dana matice Hrvatske u Požegi nastavlja se sutra predavanjem fra Daniela Patafte o franjevcu i nadbiskupu Ivanu Rafaelu Rodiću – Požežaninu, koje će biti održano u Franjevačkom samostanu u Požegi sutra od 19 sati.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?