Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Priče 14 poljoprivrednika u požeškoj knjižnici

Među njima je i priča Tatjane Ordanić iz Požeškog Markovca koja je pokrenula eko imanje "Vilin šapat"

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1492

“Moj komadić zemlje; Kad je priroda suradnik – priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske”, naziv je izložbe fotografija koja je otvorena večeras u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požege.

- Izložba je dio projekta Najdraža mjesta – Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj” koji za cilj ima jačanje javne svijesti o značaju uloge poljoprivrednika u očuvanju prirode i tradicije jer upravo su poljoprivrednici ti koji žive u najbližem kontaktu s prirodom i bez njih, njihovog tradicionalnog načina poljoprivrede i znanja, puno zaštićenih staništa, koja su dio Natura 2000 mreže, bi propala - kaže suradnica na projektu Marija Martinko:

00:15 Marija Martinko

Izložba se sastoji od niza fotografskih i tekstualnih portreta 14 poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih područja (Natura 2000 područja). Prateća brošura sadržava opširnije informacije o poljoprivrednicima u obliku izvornih citata na temu njihovog odnosa prema zemlji koju obrađuju, važnosti prirode i tradicije u njihovom životu, primijećenim promjenama u krajoliku, opisa lijepih i teških strana poljoprivredne struke te mnogih drugih tema.

Fotografije i izvorni citati u lokalnom narječju prikupljeni su prilikom posjeta poljoprivrednicima i njihovim imanjima kroz obavljeni intervju. Poljoprivrednici potječu iz različitih regija Hrvatske: od Međimurja do južnodalmatinskih otoka, te od Istre do Slavonije, a bave se pčelarstvom, proizvodnjom bučinog ulja, uzgojem autohtonih sorti povrća i voća, uzgojem izvornih pasmina stoke, proizvodnjom tradicionalnih sireva, sakupljanjem tartufa i čajeva, proizvodnjom brašna na staroj vodenici i mnogim drugim granama poljoprivrede.

Raznolikost njihovih proizvoda, tradicije, podneblja i narječja, podudara se s bogatom bioraznolikošću prirode koja ih okružuje i koju svojim radom štite. Među poljoprivrednicima s fotografija je i Tatjana Ordanić iz Požeškog Markovca, koja je 2008. godine kupila imanje u napuštenom selu u kojemu su živjeli samo jedan stanovnik i pas i kako kaže na jedan vrlo neobičan način se našla u cijeloj priči:

00:36 Tatjana Ordanić


Tatjana se bavi uzgojem i sakupljanjem ljekovitog bilja, te uzgojem nešto malo povrća i voća. Po struci je diplomirani agronom i dugo godina radila je kao voditelj i koordinator na projektima ekološke poljoprivrede u Osijeku. Shvativši kako sve nema smisla ako se čovjek sam ne upusti u sve, odlučila je osnovati svoje eko imanje, nazvavši ga „Vilin šapat“ . - Svemir je poklopio svoje kockice, a ja sam se našla u šumi u Požeškom Markovcu i započela svoju avanturu. Daleko manje je stresno i naprosto vrijedno svakog truda – kaže Tatjana.


Izložba je proputovala svih 14 lokacija iz kojih potječu prikazani poljoprivrednici, a u požeškoj knjižnici će se moći pogledati do 2. ožujka. Autor fotografija je Marko Vrdoljak, a cijeli projekt financira Njemačka savezna zaklada za okoliš (Deutsche Bundesstiftung Umwelt).


 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?