Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Ovaj zakon je protiv Slavonije i čovjeka!

Županijski HDZ upozorio na loš Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji prednost daje velikim sustavima

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1460

Za desetak dana u Saboru bi se na prvom čitanju trebao naći Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Franjo Lucić smatra da se aktualnim zakonom pogoduje velikim sustavima. Najveći problem je bodovanje gospodarskog programa.

00:31 Franjo Lucić

„Izmjenama zakona mora se dati prednost obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pred velikim sustavima, jer želimo zadržati ljude u svojim sredinama, kako bi zaposlili domaće ljude“, ističe Lucić.

Tražit će da se zemljište obraslo raslinjem daje u zakup na dvije godine te da se trošak krčenja obračuna u trošak zakupa. „Želimo stimulirati da se zapuštene oranice i pašnjake vrati u obradivost, pogotovo u brdsko-planinskim područjima za dugotrajne nasade“, dodaje Lucić. Predlaže da se postojeći natječaji za zemljišta ne zaključuju prije donošenja novog zakona.

Kao loš primjer Lucić navodi onaj iz Pleternice, gdje je raspisan natječaj za 90 ha zemljišta, koje je koristio domicilni proizvođač povrća. Prema trenutnim kriterijima, on bi mogao ostati bez zemlje, jer se na natječaj javio veliki proizvođač izvan naše županije, a koji će imati bodovnu prednost.

Gradonačelnik Pakraca Davor Huška kaže da su u posljednje tri godine Agenciji za poljoprivredno zemljište predali 19 zahtjeva za ukupno 800 ha zemlje i niti jedan nije riješen.

Načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević smatra da poljoprivredno zemljište trebaju kupiti hrvatski građani, a ne tvrtka koja će dobiti zakup na 50 godina i kojom će upravljati neki stranac.

Župan Tomašević dodaje da zakon treba biti pomoć čovjeku, a ne protiv čovjeka. „Ovaj zakon je protiv malog čovjeka, mladih ljudi i OPG-a. Mi kažnjavamo čovjeka koji je vrijedan“, tvrdi Tomašević.

00:34 Alojz Tomašević

Agencija može bez natječaja potpisati koncesiju za zemljišta, što Tomašević smatra neprimjerenim i netransparentnim. „Gradovi i županije moraju biti partneri kod dodjele zemljišta, a mladih ljudima i malim gospodarstvima treba dati prednost. Prioritet mora imati domicilno stanovništvo, a ne neki gigant. Ovaj zakon je protiv Slavonije i čovjeka“, rekao je Tomašević.

Lucić na kraju napominje da kao predsjednik Odbora za poljoprivredu na sastanke dovodi ljude s izvora zbivanja, koji trebaju dati preporuke ljudima u ministarstvima, da napravimo dobar zakon s dobrim saznanjima.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?