Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Zidić: Matica mora biti narodna, nikako elitistička

Blagoslovom obnovljenih prostorija požeškog ogranka počeli Dani Matice hrvatske u Požegi.

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1359

Godina dana prošla je od obnoviteljske skupštine požeškog ogranaka Matice hrvatske, a obljetnicu svoga rada novoizabrano vodstvo obilježava Danima matice hrvatske koji su počeli večeras svečanim otvaranjem i blagoslovom obnovljenih prostorija.

- Od obnoviteljske skupštine 5. veljače 2014. do danas organizirali smo više od 20 događanja, pozvali smo u goste brojne znanstvenike, književnike, novinare i umjetnike, a ono na što smo posebno ponosni je činjenica da smo osnažili naše članstvo. Naslijedili smo ogranak sa samo tri člana, a danas ih imamo više od stotinu i nadamo se da ćemo u godinu dana taj broj udvostručiti - rekla je na večerašnjoj svečanosti predsjednica požeškog ogranka dr.sc Vesna Vlašić.

Nazočan je bio i povjesničar hrvatske umjetnosti, prof. Igor Zidić, inače dugogodišnji predsjednik Matice Hrvatske. U svom obraćanju Zidić je istaknuo važnost Matice hrvatske kao narodne institucije - Matica mora biti narodna, nikako elitistička i koliko više bude narodna toliko će lakše preživjeti. Samo ako uspijemo pustiti korijen u narodu i ako od naroda dobijemo odziv ispunili smo svoju misiju. Čuti da vas je bilo troje, da vas sada ima više od stotinu, a da će vas dogodine biti 200 je ono što ispunjava nadom kako ste na pravom putu - naglasio je Zidić, koji je ovom prilikom u Županijskoj vijećnici predstavio i svoju knjigu „Rukopis oka: Likovne teme i ogledi 1967.-2013.“

Obnovljene prostorije blagoslovio je biskup Škvorčević, a nazočni svečanosti bili su mnogi uglednici kulturnog, političkog i javnog života grada.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?