Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Javna tribina ORaH-a u Kaptolu

Javna tribina ORaH-a u Kaptolu

Kaptol, 31.1.2015.

Autor: D.S./ORaH
Fotografija: ORaH
Datum:
Broj pregleda: 1715

Gradska organizacija ORaH - Požega održala je sinoć u Kaptolu javnu tribinu "Poljoprivredne politike ORaHa i korištenje sredstava iz EU fondova"

Uvodničari tribine bili su mag. inž. agroekonomike Katica Vuletić iz Slavonskog Broda i Igor Filko univ.spec.oec. iz Osijeka. Tribinu je otvorio Dinko Smojvir predsjednik Gradske organizacije ORaH - Požega.

Poljoprivreda je jedna od tri najvažnije gospodarske politike ORaH-a (uz energetiku i vodno gospodarstvo) jer se samoodrživost bilo kojeg društva ogleda u njegovoj sposobnosti da zadovolji potrebe stanovništva za vodom, hranom i energijom. Poljoprivreda je strateška djelatnost koja svojom gospodarskom, ekološkom i socijalnom ulogom pridonosi ODRŽIVOM RAZVOJU Republike Hrvatske, rečeno je uvodno.

U dosadašnjem periodu od 2006. do 2009. korištena su sredstva iz programa SAPARD pri čemu je iskorišteno 45%  sredstava (od ukupno 36 projekata, 10  je realizirano u međimurskoj županiji). Od 2010. do 2014. provodi se IPARD. Na raspolaganju je oko 33 mil. eur. godišnje a konačni podaci iskorištenosti tek će se znati. Od 2014. do 2020. god. provodi se EAFRD ili program ruralnog razvoja, na raspolaganju je više od 333 mil.eur. godišnje, istaknuto je na tribini.

Neke od najzanimljivijih mjera ulaganja u ruralni razvoj, prema ocjeni ORaHovih stručnjaka su:

            - Ulaganje u fizičku imovinu

            - Razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poduzetništvo

            - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnom području

Korisnici su OPG, obrti, trgovačka društva, zadruge, upisani u upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Predstavljanjem "Poljoprivredne politike" ORaH se zalaže za razvoj ruralnih područja poboljšanjem poljoprivredne proizvodnje. Razvoj održive poljoprivrede Hrvatska može temeljiti na proizvodnji domaće, kvalitetne, organske i ekološke hrane tako ići u korak s Europskom unijom uz potporu sredstva iz fondova EU.

Po završetku uvodnog predavanja uslijedila je rasprava sa zainteresiranim sudionicima tribine: poljoprivrednicima uglavnom iz Kaptola i okolice, vlasnicima OPG-a i ostalim zainteresiranim poduzetnicima.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?