Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Studenti požeškog Veleučilišta proizvode vrhunska vina

Ove godine po prvi puta je u vinogradu Veleučilišta proslavljeno i tradicionalno Vincelovo

Autor: RVA
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1525

Na južnim obroncima Parka prirode Papuk iznad Podgorja, nalazi se vinograd Veleučilišta u Požegi, gdje studenti stručnog studija Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo provode praktičnu nastavu.

Svaki student zaduži dvadesetak trsova, o kojima brigu započnu rezidbom, prate ih cijelu godinu i na kraju sezone se uspoređuju urodi i kvaliteta.

Površine vinograda su 5,5 hektara, s kojih se proizvede u prosjeku 25 tisuća litara vina. Osim što vinarija služi u edukativne svrhe, dio vina plasira se na tržište. Sve četiri crne sorte su vrhunska vina, dok su bijela kvalitetna i vrhunska.  U planu je proširenje poljoprivrednih površina za nasad voćaka.

00:21 Josip Mesić

rekao je mr. sc. Josip Mesić, v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela.

Ove godine po prvi puta je u vinogradu Veleučilišta proslavljeno i tradicionalno Vincelovo. Uz studente, bile su pozvane i udruge te partneri s kojima Veleučilište surađuje.

Objekt vinarije dobro je opremljen, a planirana je zamjena drvenih barrique bačvi. Ove godine uloženo je više od 100 tisuća kuna u sustav hlađenja. Procedura za otkup državnog zemljišta na kojemu bi se zasadio voćnjak je pokrenuta još u ožujku prošle godine.

00:28 Dinko Zima

napominje v.d. dekana dr. sc. Dinko Zima. Po prvi puta, vina koja ove godine proizvedu studenti bit će sjedinjena u kupažu i podijeljena samim studentima.

 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?