Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Kaptol po peti puta domaćin Dožínky - Žetvenih svečanosti

Kaptol po peti puta domaćin Dožínky - Žetvenih svečanosti

Prvi put bilo je to 1955., potom 1969., pa 1978. i na kraju 1989. godine.

Autor: M. Pejić/RVA
Fotografija: Jednota
Datum:
Broj pregleda: 2883

I dva stoljeća od doseljenja u ove krajeve, hrvatski Česi održavaju tradiciju i jezik svojih predaka, njeguju običaje i čuvaju nacionalni identitet. Uz škole i izdavačku djelatnost u tome uvelike pomažu i kulturno umjetnička društva, češke besede, koje vrijedno rade pod okriljem krovne institucije, Saveza Čeha. Jednom u dvije godine sve besede, a u Hrvatskoj djeluje ukupno trideset i jedna, okupe se na najvećoj kulturnoj manifestaciji češke manjine, Žetvenim svečanostima, ili Dožínkama. Ove je godine domaćin velike priredbe općina Kaptol i Češka beseda Kaptol.

Proslava uspješno obavljene žetve dočarava tradicionalne poslove i običaje vezane uz spremanje uroda i njeguje folklor, pjesme i plesove matične zemlje. Upravo to njegovanje i očuvanje starovjekog i tradicionalnog posebnost je ove priredbe, zbog koje je ona omiljena ne samo među pripadnicima češke manjine, nego i među mnogobrojnim drugim posjetiteljima.

Tradicija priređivanja kulturne manifestacije koja čuva žetvene običaje stare domovine utemeljena je među hrvatskim Česima 1925. godine, kada se Dožínky održavaju u Daruvaru, središtu češke manjine i sjedištu Saveza Čeha. Daruvar je i najčešći domaćin priredbe, koja je u ovom gradu održana ukupno sedamnaest puta. Mijenjale su Žetvene svečanosti koncepciju, obim i ritam održavanja, a uz ratne prekide i neke iznimke, najčešće se priređuju svake druge godine, i svaki put u nekom drugom mjestu u kojem djeluje Češka beseda. I uvijek se vraćaju u Daruvar, na mjesto svoga nastanka.

I češka beseda Kaptol, domaćin ovogodišnjih Žetvenih svečanosti, koja je lani proslavila devedeseti rođendan, višekratno se okušala u pripremi Dožínky, ove godine ugošćuje ih po peti put. Prvi put bilo je to 1955., potom 1969., pa 1978. i na kraju 1989. godine. Od posljednjih kaptolskih Dožínky prošlo je dakle točno četvrt stoljeća i kaptolački Česi već niz godina nestrpljivo čekaju da opet dobiju mogućnost ugostiti sva manjinska društva.

Svi dakle daju svoj doprinos u Žetvenim svečanostima, koje s tisuću sudionika i višestruko većim brojem posjetitelja predstavljaju atraktivnu i organizacijski veoma zahtjevnu priredbu. Već na prvim Dožínkama sudjelovalo je devet manjinskih društava, a taj se broj stalno povećavao, da bi danas već tradicionalno u povorci i programu sudjelovale sve Češke besede iz Hrvatske, kao i gosti Češke republike i pokoje hrvatsko društvo.

Dožínky se održavaju u subotu 19. srpnja, počinju otvaranjem etnografske izložbe, nakon čega slijedi raskošna povorka sudionika i alegorijskih kola s prikazima žetvenih običaja od sijanja žita, preko žetve i vršidbe, do pečenja kruha i kolača. Priredba se nastavlja folklornim programom i pučkim veseljem, koje redovito potraje do dugo u noć.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?