Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Ljetna škola povijesti u znaku Prvog svjetskog rata i požeške perspektive

Ljetna škola povijesti u znaku Prvog svjetskog rata i požeške perspektive

Održat će se brojne radionice, promocije knjiga i izložba.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1504

U Katoličkoj Gimnaziji u Požegi danas je otvorena Ljetna škola povijesti s temom: Prvi svjetski rat i požeška perspektiva.

Radi se o trodnevnom susretu na kojem vodeći povjesničari na temelju izvorne arhivske građe o Požegi u Prvom svjetskom ratu pripremaju učenike za samostalan istraživački rad.

Bit će održane brojne radionice tijekom kojih će učenici izrađivati svoje samostalne radove, koji će u četvrtak zadnjeg dana škole biti prezentirani.

U sklopu Ljetne škole povijesti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požege otvorena je izložba Fragmenti Velikog rata 1914.-1918. autora Gorana Đurđevića, Vjekoslava Krambergera i Vinka Tadića.

00:36 Goran Đurđević o izložbi

Rekao je predsjednik Povijesnog društva Požega Goran Đurđević. Ovom prigodom održano je predstavljanje priručnika za nastavnike Prvi svjetski rat u izdanju Školske knjige.

Riječ je o prvoj u nizu novih čitanki - priručnika za učitelje i profesore povijesti u osnovnoj školi i gimnaziji, autorskoga tima, Igor Despot, Filip Hameršak, Vijoleta Herman Kaurić, Helena Miljević Pavić i Krešimir Škuljević.

Prema riječima urednika povijesti u Školskoj knjizi Denivera Vukelića priručnik je inovativni koncept koji počinje s Prvim svjetskim ratom kako bi se proslavila 100. obljetnica njegovog početka, a nastavit će se Domovinskim ratom, Drugim svjetskim ratom itd.

00:38 Deniver Vukelić o priručniku

Uz to predstavljena je i knjiga dr. sc. Igora Despota Balkanski ratovi 1912.-1913. i njihov odjek u Hrvatskoj.

Knjiga je sustavni pokušaj analize svih segmenata balkanskih ratova te njihova odjeka u hrvatskoj politici i javnosti.

Bazirana je na istraživanjima u Skopju, Sofiji, Cetinju, Solunu, Beogradu i Zagrebu i prva je knjiga na hrvatskom jeziku o balkanskim ratovima uopće. Pisana je popularno, publicistički, lako je čitljiva i vrlo informativna. 

Organizatori ovog susreta su Povijesno društvo Požega i Katolička gimnazija, a partneri su Hrvatski odbor za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Baranje i Srijema, Školska knjiga i Gradska knjižnica Požega.
 

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?