Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Predstavljena knjiga Želimira Periša "Mučenice"

Predstavljena knjiga Želimira Periša "Mučenice"

Požeška knjižnica večeras je upriličila program namijenjen isključivo ženama.

Autor: Magdalena Saveski
Fotografija: Magdalena Saveski
Datum:
Broj pregleda: 1539

Ususret Međunarodnom danu žena večeras je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požege upriličen program namijenjen isključivo ženama.

Predstavljena je knjiga Mučenice mladog zadarskog autora Želimira Periša. Riječ je o zbirci od 15 priča koje kroz kratke ulomke pričane iz ženske perspektive preispituju i reinterpretiraju ulogu žene u povijesti i sadašnjosti, kaže autor:

00:38 Periš o knjizi


Način na koje su najpoznatije heroine u prošlosti predstavljene iako općepoznat i priznat, za njega nije tabu i vrlo jednostavno lomi uvriježene okvire. Ističe kako su svi ženski likovi u mitologijama i povijesti, koje je opet zabilježio neki muškarac, možda reinterpretirane na način kako je odgovaralo tadašnjem poretku stvari.

Zato je Penelopa simbol vrijednosti, a Eva prva grješnica. Predavši te priče ženama da one ispripovijedaju što se zaista dogodilo, dolazi se do zaključka da su stvari mogle biti postavljene posve drugačije kaže Periš. Na pisanje ove knjige, potaknula ga je želja da dokaže kako stvari ni sada nisu puno bolje u odnosu na nekadašnji položaj žena u društvu:

00:33 Periš o inspiraciji za knjigu


Knjiga je izašla ljetos i promovirana je u više gradova, a reakcije publike su i više nego pozitivne, stoga i ne čudi kako su se Mučenice našle među deset najboljih knjiga 2013. godine po izboru Jagne Pogačnik.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?