Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

[FOTO] Odluka o JVP nije prošla, Smolčić i Balog nisu podržali

Loše višestruko prebrojavanje glasova dovelo u nedoumicu sve u vijećnici.

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: Slavenko Čuljak
Datum:
Broj pregleda: 2544

Iako se činilo da će današnja sjednica Gradskog vijeća, peta u novom sazivu, biti nešto manje zanimljiva nego prethodne, vijećnici su nas još jednom demantirali.

O sedamnaest točaka dnevnog reda raspravljalo se tri i pol sata. Sjednici je od ukupno 21 nazočilo 19 vijećnika. Nedostajali su SDP-ovi Marica Zovko i Zdravko Ronko.

U polusatu vijećničkih pitanja doznali smo kako je, primjerice, Auto moto klub Požega u 2012. i 2013. godini dobio ukupno oko 80 tisuća kuna a da su za ovu godinu za rad tražili 238 tisuća kuna.

Vijećnik Danijel Božić (HDSSB) predložio je postavljanje ograde između pješačkog mosta na Orljavi i parka, što će biti učinjeno.

Na pitanje da li će se u proslavu Dana grada uključiti i Javna vatrogasna postrojba Grada Požege, gradonačelnik Neferović odgovorio je pomalo ironično, podsjećajući na cirkus iz 2011. godine kad je ometano postrojavanje povijesnih postrojbi.

00:17 Neferović o vatrogascima

O ostalim temama i pitanjima s aktualnog polusata vijećničkih pitanja je već bilo riječi u medijima.

Do prvih trzavica je došlo prije izglasavanja Dnevnog reda. Vijećnik Miro Rašić predložio je dopune dnevnog reda, što nije prihvaćeno. Reagirao je oštro:

00:40 Rašić o prijedlogu

Nino Smolčić ga je pozvao da prijedloge uskladi s odredbama Statuta kako bi se na sljedećoj sjednici uvrstili na dnevni red.

Dnevni red je na kraju usvojen a već kod prve točke - Izvješća Gradonačelnika Grada Požege za drugo polugodište prošle godine, klub vijećnika SDP-a zatražio je stanku od 10 minuta, kako bi se upoznali s materijalima koje su dobili tek na početku sjednice.

Nakon pauze i kraće diskusije, izvješće je prihvaćeno a osnovan je i tim za potporu projektima u interesu Grada Požege, o čemu smo izvještavali više puta.

Sjednicu će svakako obilježiti podatak da po prvi puta u ovom sazivu nije prošla točka dnevnog reda koju je predložio gradonačelnik Vedran Neferović. Riječ je o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege.

Njegov prijedlog dobio je potporu 9 vijećnika od 19 nazočnih – osam vijećnika koalicije HDZ – HSP AS i vijećnice Mirjane Novaković. Prijedlog nisu podržali vijećnici Nino Smolčić i Kazimir Balog, uz obrazloženje da to ne žele učiniti dok se ne vide rezultati inspekcijskog nadzora u JVP Grada Požege.

00:18 Smolčić o glasovanju

 Sa sličnim razlogom glasovati za odluku nije htio ni vijećnik Božić, dok je nekim vijećnicima sporan bio dodatni trošak plaće ravnatelja JVP Grada Požege. Gradonačelnik je upozorio na drugi problem financiranja vatrogastva u Požegi

00:42 Neferović o DVD-u Požega

Pristupilo se glasovanju, a nakon nekoliko prebrojavanja, na kraju se stekao dojam da je Odluka o JVP prošla.

00:32 Prebrojavanje glasova

Na sljedećoj pauzi od deset minuta, nakon konzultacija između predsjednika Gradskog vijeća, vijećnika, pročelnice Bilen i novinara, utvrđeno je da Odluka o JVP ipak NIJE prošla jer 9 glasova nije bilo dovoljno za potvrdu.

Ostale točke su usvojene nakon kraćih ili dužih rasprava. Tako je izmijenjena Odluka o zakupu poslovnog prostora, usvojena je Odluka o osnivanju ustanove za upravljanje sportskim objektima, prihvaćena Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Požege u 2014. godini a dosadašnja v.d. ravnateljica Valentina Soldo imenovana je za ravnateljicu Gradskog kazališta Požega na mandat od četiri godine.

Prihvaćeni su i Zaključci o predlaganju članova Nadzornog odbora Tekije i Komunalca. U Nadzorni odbor Tekije d.o.o. tako ulaze Ante Srebrović i Mario Gitt a u Nadzorni odbor Komunalca Požega d.o.o. gradski vijećnik Dražen Muljević.

Prema dosadašnjoj praksi, refleksije današnje sjednice Gradskog vijeća mogu se očekivati sljedećih nekoliko dana kroz izjave i konferencije za medije.

Sljedeća sjednica je svečana povodom Dana grada 12. ožujka s početkom u 10 sati u Gradskom kazalištu Požega.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?