Radio Vallis Aurea - Požega (logo)

rva.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o ovome možete pročitati ovdje . Nastavkom pregleda web stranice rva.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice rva.hr kliknite na "Slažem se".

slažem se

Radio Vallis Aurea

90,2 MHz 96,7 MHz

Live stream slušajte nas online

Pleternica i Kutjevo najštedljiviji gradovi u Hrvatskoj?

Pleternica i Kutjevo najštedljiviji gradovi u Hrvatskoj?

Iznos koji se u Pleternici izdvaja za plaće zaposlenika u lokalnoj samoupravi 17 puta manji nego u Obrovcu.

Autor: Slavenko Čuljak
Fotografija: RVA
Datum:
Broj pregleda: 1900

Iako se građanima može činiti kako se na plaće zaposlenika u jedinicama lokalnih samouprava troše preveliki iznosi, neki gradovi i općine naše Požeško-slavonske županije drže sam vrh po štedljivosti.

Analizu je pripremio matematičar Aleksandar Hatzivelkos, a koji je iznose koji se u jedinicama lokalne samouprave potroše na godišnjoj razini za plaće zaposlenika podijelio s brojem stanovnika. Time se dobio iznos koje se u pojedinim općinama i gradovima godišnje izdvaja za plaće zaposlenika po svakom stanovniku.

Tom analizom, pokazalo se da je Grad Pleternica uvjerljivo najštedljiviji grad u Hrvatskoj sa 159 kuna po glavi stanovnika, dok drugo mjesto kod gradova drži Kutjevo s 287 kuna. Za usporedbu, Pleternica troši 17 puta manje novca od Umaga.

Kada su u pitanju izdvajanja iz lokalnih proračuna za naknade za rad predstavničke i izvršne vlasti, trend je sličan. Pleternica i Kutjevo su ponovno među 10 najštedljivijih gradova. Pleternica je treća s iznosom 8,84 kn a Kutjevo na sedmom mjestu s 13,43 kune.

Za usporedbu, hrvatski prosjek je 44 kune a u Obrovcu je taj iznos 196 kuna.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovorite na anketu Radio Vallis Aurea najčešće slušate?